H πρόεδρος της Βουλής | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Διακομματική Επιτροπή για να σωθούν τα ΜΜΕ (και ο ΔΟΛ) ζητά η Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην πρότασή της για νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ΜΜΕ, ενώ ο ΔΟΛ βρίσκεται σε κώμα χωρίς μηχανική υποστήριξη. Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης ανήρτησε μήνυμα συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους του Συγκροτήματος
Protagon Team

Μπορεί να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία της τελευταίας στιγμής για να σωθεί ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη; Εστω στο «και πέντε»; Αυτό πλέον χρειάζεται. Να δείξει η Βουλή ότι εγκρίνει μια ανοχή από τις πιστώτριες τράπεζες στο θέμα του ιστορικού Συγκροτήματος και να δοθεί μια ενδιάμεση χρηματοδότηση –να ανοίξει ο λογαριασμός με τα έσοδα από τις πωλήσεις– αν δεν είναι ήδη απελπιστικά αργά για τις εφημερίδες που μετρούν έναν αιώνα ζωή.

Σε αυτό το κλίμα ασφυκτικών προθεσμιών η Φώφη Γεννηματά έστειλε την Τετάρτη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής, που θα προχωρήσει στην επεξεργασία πρότασης νόμου για την επιβίωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Την παραθέτουμε ως έχει:

«Οπως γνωρίζετε, την περασμένη εβδομάδα είχα ζητήσει με δημόσια δήλωση μου να αναληφθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πρωτοβουλία για το μεγάλο θέμα που σχετίζεται με την κρίση επιβίωσης που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής επικοινωνίας και την συνακόλουθη βασανιστική εργασιακή αβεβαιότητα χιλιάδων εργαζομένων σε αυτά.

Οπως είχα τονίσει τα ζητήματα που άπτονται της πολυφωνίας στην ενημέρωση και την ελευθεροτυπία δεν αφορούν αποκλειστικά την εκτελεστική εξουσία αλλά κυρίως το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε, λόγω της Κυβερνητικής αδράνειας, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο μείζον αυτό θέμα, θεωρώ επιβεβλημένη την ανάληψη άμεσα, πρωτοβουλίας από την πλευρά σας, για τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής υπό την Προεδρία σας.

Η Διακομματική Επιτροπή θα προχωρήσει στην επεξεργασία και σύνταξη πρότασης νόμου, που θα θέτει το πλαίσιο για την αντιμετώπιση από την πολιτεία του σημαντικού αυτού ζητήματος μέχρι την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης.

Είναι προφανές ότι οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει, να έχουν αναλογική εφαρμογή και για τις άλλες χειμαζόμενες από την οικονομική κρίση παραγωγικές μονάδες».

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η εν λόγω πρότασή της προτάσσεται ως κάτι παραπάνω από επιτακτική και λόγω της κατάστασης που επικρατεί, εσχάτως, στον ΔΟΛ.

Ετσι κι αλλιώς, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν στην ταχύτατη εξεύρεση νομοθετικής ρύθμισης για τα προβλήματα του Τύπου και της Ενημέρωσης. Αυτό που αναμένεται είναι η απάντηση της κυβέρνησης. Στις 18 Ιανουαρίου, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει προκύψει στον ΔΟΛ. «Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσουν τα έντυπα. Ζητούν όσο θα διαρκέσει η εκκαθάριση με βάση αποφάσεις δικαστηρίων να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μη χαθεί η εμπορική αξία. Έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε. Αυτό όμως δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι, με καμία συναλλαγή. Γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά για ένα συγκρότημα. Και δεν μπορεί να γίνει χωρίς συναίνεση κομμάτων. Αν υπάρχει διακομματική συναίνεση για ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις τύπου τότε μπορούμε να το συζητήσουμε. Διαφανώς».

Ο κ. Βούτσης, αντίστοιχα, ζήτησε να περιμένουν την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Ουκρανία όπου ταξίδεψε σήμερα Τετάρτη, ώστε να συνεννοηθεί μαζί του.

Την Παρασκευή, συζητείται στην Ολομέλεια ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τη διαφάνεια. Ισως να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει αναφορικά με την εν γένει επιβίωση των Μέσων Ενημέρωσης και ειδικότερα για τον ΔΟΛ.

Ο κ. Θεοδωράκης με μια ανάρτηση στο facebook μίλησε και αυτός για τον ΔΟΛ, του οποίου άλλωστε υπήρξε εξέχων αρθρογράφος.