Η εμβληματική αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο, «Diego y yo», πωλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby’s σε τιμή-ρεκόρ για έργο λατινοαμερικανού καλλιτέχνη: 34,9 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πίνακας ζωγραφικής που δημιουργήθηκε το 1949, απεικονίζει την καλλιτέχνιδα με μια μελαγχολική έκφραση, να συλλογίζεται τις απιστίες του συντρόφου της και ζωγράφου, Ντιέγκο Ριβέρα.
Ο Ντιέγκο Ριβέρα κατείχε το ρεκόρ μέχρι τώρα για έργο τέχνης λατινοαμερικανού καλλιτέχνη, με έναν από τους πίνακές του να πωλείται για 9,8 εκατομμύρια δολάρια.
«Το σημερινό αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόλυτη εκδίκηση», είπε χαρακτηριστικά η Ανα ντι Στάζι, υπεύθυνη πωλήσεων έργων τέχνης της Λατινικής Αμερικής στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι σηματοδοτεί πραγματικά την «επικύρωση του εξαιρετικού ταλέντου και της παγκόσμιας απήχησης της Φρίντα Κάλο».
Το έργο «Diego y yo» πουλήθηκε στον αργεντινό επενδυτή Εντουάρντο Κονσταντίνι, κατασκευαστή ακινήτων και επιχειρηματία, ο οποίος, εκτός από κορυφαίος συλλέκτης στον κόσμο, είναι ιδρυτής του Fundación Malba (Μουσείο Malba) του Μπουένος Αϊρες. Το αγόρασε για την ιδιωτική συλλογή του, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οίκου.
Η Κάλο το ολοκλήρωσε πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της και με αυτό ανοίγει στον θεατή ένα «παράθυρο» στον πολυτάραχο γάμο της με τον Ριβέρα, ο οποίος εικονίζεται πάνω από τα δακρυσμένα μάτια της ζωγράφου.
Ο ίδιος πίνακας είχε πωληθεί ξανά από τον Sotheby’s, τo 1990, και ήταν τότε το πρώτο έργο λατινοαμερικανού καλλιτέχνη που είχε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Από τότε, η αξία των έργων της Φρίντα Κάλο έχει πολλαπλασιαστεί και τα έργα της είναι περιζήτητα στις δημοπρασίες. Θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες καλλιτέχνιδες στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον συγκεκριμένο πίνακα ήθελαν να αγοράσουν πολλά μουσεία, αλλά ήταν αδύνατον να συναγωνιστούν τις προσφορές ιδιωτών συλλεκτών.
Ο Γκρεγκόριο Λιουκ, πρώην διευθυντής του Μουσείου Λατινοαμερικανικής Τέχνης, στην Καλιφόρνια, εξήγησε στους New York Times ότι επειδή τα περισσότερα έργα της απαγορεύεται να πωληθούν εκτός Μεξικού, σύμφωνα με τη μεξικανική νομοθεσία, όσα βρίσκονται στο εξωτερικό είναι μόλις 20-30 και για αυτό ανεβαίνουν πολύ η ζήτηση και η αξία τους.
Οι ειδικοί θεωρούν, επίσης, ότι η δημοτικότητα της Φρίντα Κάλο είναι σημείο των καιρών και ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνιδες που είχαν επίσης καλλιτέχνες συζύγους. «Τώρα μπορούμε πια να πούμε ότι ο Ντιέγκο Ριβέρα είναι ο σύζυγος της Φρίντα Κάλο και όχι το αντίστροφο, καθώς τον έχει ξεπεράσει σε φήμη. Από πλευράς πολιτικής των φύλων, αυτό είναι καλό. Συνήθως, σε ζευγάρια καλλιτεχνών, οι γυναίκες έμεναν στη σκιά του άντρα», τόνισε ο Χόρχε Ντάνιελ Βενετσιάνο, επιμελητής στο Μουσείο Αφηγηματικής Τέχνης Λούκας τού Λος Αντζελες.