Ο Ακης Τζοχατζόπουλος κατά την αποφυλάκισή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, 3 Μαΐου 2017 | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Η εισαγγελέας εισηγείται την ενοχή Τσοχατζόπουλου – Σταμάτη

Την ενοχή Τσοχατζόπουλου για μίζες πρότειναν οι εισαγγελείς στη δευτεροβάθμια δίκη του πρώην υπουργού - Αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος – Γνώριζε, τόνισαν, η σύζυγός του την παράνομη προέλευσή του. Τι πρότεινε για Ζήγρα, Σμπώκο, Οικονομίδη, Σαχπατζίδη
Protagon Team

Την ενοχή του Ακη Τσοχατζόπουλου, της Βίκυ Σταμάτη, της Αρετής Τσοχατζοπούλου και άλλων εννέα εκ των συνολικά 16 κατηγορουμένων για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων πρότεινε ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εισαγγελέας της έδρας.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι 12 κατηγορούμενοι και να απαλλαγούν λόγω αμφιβολιών τέσσερις, κάνοντας λόγο για ένα «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο την νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του πρώτου κατηγορούμενου, Άκη Τσοχατζόπουλου».

Η κ. Δημητριάδου ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ΄ επάγγελμα, όπως και πρωτοδίκως. Όπως ανέφερε, μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποπειράθηκε και πέτυχε να νομιμοποιήσει μίζες που έλαβε από το Tor M1 και των υποβρυχίων.

Η εισαγγελέας αναφερόμενη στο ακίνητο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έκρινε ότι «αποδείχθηκε ότι η πώληση του ακινήτου που κατέληξε στην ιδιοκτησία της κατηγορούμενης ήταν εικονική. Οι αγοραπωλησίες επέτρεψαν τη μεταβίβαση για να συγκαλύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων».

Σχετικά με τη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ, η εισαγγελέας είπε: «Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανοήσει από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και απέκρυψε την προέλευση της περιουσίας».

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε την αποχώρηση της Βίκυς Σταμάτη από τη δικαστική αίθουσα λέγοντας: «Αποχωρώ, είναι παραλήρημα, θέατρο παραλόγου».

Οσο για την Αρετή Τσοχατζοπούλου, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι  γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.

Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης , η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, οι χρηματιστές Οράτιος Μελάς και Νίκος Αντωνιάδης, η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν, ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος και η  δικηγόρος Μαρία – Ταλίτα Τσεκούρα.

Για τον Γιάννη Σμπώκο η εισαγγελέας έκρινε ότι  αποδείχθηκε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο, η εισαγγελέας ζήτησε να καταδικαστεί για τη διακίνηση 10.000.000 και όχι 40.000.000 όπως του αποδίδονται κατά την κατηγορία ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι σε αυτόν αναφέρονται οι έγγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού.