Διπλό πρόσωπο έδειξε η Ευρωπαϊκή Ενωση μπροστά στα μεγάλα ζητήματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή.
Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα την επόμενη πενταετία. Αλλά από την άλλη πλευρά, καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να προχωρήσει ακόμη και σε κυρώσεις –«στοχευμένα μέτρα» όπως αναφέρεται– κατά της Αγκυρας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα.
Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα πίεσαν προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων που θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.
Το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προχωρά με τον τρόπο αυτό ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.
Σε τι θα συνίστανται αυτά τα μέτρα; Η ΕΕ έχει στη διάθεσή της ποικιλία επιλογών όπως τη περικοπή προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, το πάγωμα της αναµόρφωσης της τελωνειακής ένωσης αλλά και το πάγωµα όλων των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας, η οποία σήμερα συνεχίζεται μόνο στα χαρτιά.
«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», σημείωσε από την πλευρά του και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.
Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων
Στην τελική απόφαση των 28 ηγετών σημειώνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.
» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.
» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως».
Σε ό,τι αφορά, από την άλλη πλευρά, το ακανθώδες ζήτημα της διαδοχής στα κορυφαία όργανα, ο Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανέναν υποψήφιο».
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι συγκαλεί νέα Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Κυριακή, 30 Ιουνίου. Η αρχική πρόταση ήταν για σύνοδο τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, κάτι που θα επηρέαζε και το debate των ηγετών για τις ελληνικές εκλογές.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαριτολογώντας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποδεικνύεται δύσκολο το εγχείρημα της αντικατάστασής του. Σε ερώτημα για το εάν θα έχει αλλάξει κάτι την ερχόμενη βδομάδα απάντησε πως «όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει».