Από παντού έρχονται θετικές σημάνσεις. Το πολυπόθητο «πράσινο» φως που αποζητούσε η ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης φαίνεται πως αυτή τη φορά θα ανάψει.
«Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα εκτός από τέσσερα μικρά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση, από την Ελλάδα, όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση των Διοικητών του ESM, στο Λουξεμβούργο.
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει «όλη τη δουλειά σε σχέση με τα προαπαιτούμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί την Παρασκευή το πρωί. Τέλος, σημείωσε πως υπάρχουν «τέσσερα πολύ μικρά θέματα», που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «αργότερα».
Πριν από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη θετική είδηση είχε μεταδώσει και το πρακτορείο Reuters αναφέροντας πως τα χρήματα μπορεί να μπουν στα ελληνικά ταμεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενόψει και του κρίσιμου βρετανικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με την ατζέντα που αναρτήθηκε στο επίσημο σάιτ του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 μελών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τον πληθωρισμό στη νομισματική ένωση, που από την αρχή του έτους κινείται στη ζώνη του 0% αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων στα κράτη-μέλη.
Θετικό μήνυμα και για το waiver
«Σχεδόν βέβαιο» θεωρείται το πράσινο φως από την ΕΚΤ στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή ρευστότητα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της 22ης Ιουνίου, αναφέρουν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρότι η Ελλάδα έχει βαθμολογηθεί ως «junk» από τους οίκους αξιολόγησης, η ΕΚΤ θα άρει την απαίτηση για αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να βγαίνουν από τη σανίδα σωτηρίας έκτακτης ανάγκης και να καταφύγουν στους τακτικούς και φθηνότερους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας.
Η άρση του waiver, θα ήταν επίσης το πρώτο βήμα για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στοπρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω συζητήσεις και δεν είναι πιθανό να συμβεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως τόνισε μία πηγή.
Η προϋπόθεση για το waiver είναι το ταμείο της ευρωζώνης, ο ESM, να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα πριν από την απόφαση.