Μαξιλαροπόλεμος το Σάββατο στο Μοναστηράκι | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

«Μαξιλαροπόλεμος» με το ΔΝΤ

Οι αποκαλύψεις για τις συζητήσεις των στελεχών του ΔΝΤ πυροδοτούν εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, ενώ το μέτωπο της αξιολόγησης και το Προσφυγικό εισέρχονται σε εβδομάδα όπου θα κριθούν πολλά, εκτιμά ο κυριακάτικος Τύπος
Protagon Team

Η συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου όπως διέρρευσε στο Wikileaks και το κλίμα που αποκαλύπτει, η κατάσταση στο Προσφυγικό με την εφαρμογή των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία και η -ακόμα- ανοιχτή αξιολόγηση διαμορφώνουν το σκηνικό στον κυριακάτικο Τύπο.

Ωστόσο στην πραγματικότητα τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν αποκαλύπτουν κάτι καινούργιο: το ΔΝΤ ζητεί λιτότητα από την ελληνική κυβέρνηση και ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Ομως η κυβέρνηση επιμένει ότι πλέον υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης της οικονομίας και της Ευρώπης, λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

(Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ με τους διαλόγους και τις αντιδράσεις)

Κατά το Εθνος της Κυριακής,  ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι «όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη».

Ο Πρωθυπουργός ήδη έχει αποστείλει επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ για όσα αναφέρονται στην συνομιλία των δύο παραγόντων του ΔΝΤ, η οποία έγινε στις 19 Μαρτίου. Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη, εξάλλου, η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών και εκ νέου έναρξη των συνομιλιών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση δεν αξιολογεί τις αποκαλύψεις με τον ίδιο τρόπο. «Φοβάμαι ότι ξαναζούμε την εμπειρία της δήθεν διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναπάντητο, για την ώρα είναι το πώς έγινε η διαρροή στο Wikileaks, με κάποιες (αναπόδεικτες) υπόνοιες όπως διατύπωσε δημοσιογράφος της Wall Street Journal να στρέφονται προς την ελληνική πλευρά.

Η Καθημερινή προσθέτει λεπτομέρειες για την «καυτή τηλεδιάσκεψη του ΕWG» και την εμπλοκή με το ΔΝΤ ενώ κάνει λόγο για την  έκθεση του Μπομπ Τραα, στελέχους του ΔΝΤ, η οποία προέβλεπε χρέος 800% το 2060.

Εν τω μεταξύ, το Βήμα της Κυριακής αναφέρει ότι το φορολογικό πακέτο «κλείδωσε» την Πέμπτη και θα έρθει στη Βουλή με νομοσχέδιο πριν από το Πάσχα.

Θα προβλέπει μειωμένο αφορολόγητο όριο και λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η έκπτωση φόρου με αποδείξεις. Τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ως 9.100 ευρώ θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν φόρο ενώ για εισόδημα έως 27.000 ευρώ θα προκύψουν πρόσθετοι φόροι έως 176 ευρώ ετησίως. Στα εισοδήματα από 27.001 έως 43.000 ευρώ υπάρχουν ελαφρύνεις και από εκεί και πάνω υπάρχουν επιβαρύνσεις που διευρύνονται όσο αυξάνει το εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, κοινή είναι η εκτίμηση στον Τύπο ότι αναμένεται δύσκολη εβδομάδα.

Από την Δευτέρα αναμένεται να αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, ένα σχέδιο η επιτυχία του οποίου δεν είναι δεδομένη και θα εξαρτηθεί από την κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών αλλά και των τουρκικών.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα στην Ειδομένη και τον Πειραιά όχι μόνο μένει η ίδια αλλά παρουσιάζει και τάσεις επιδείνωσης. Μεταξύ φημών για το ότι τα σύνορα θα ανοίξουν εντός των ημερών και αυξανόμενης έντασης, και πάντα μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οι πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι και στα δύο σημεία βρίσκονται σε κατάσταση που λίγο απέχει από το να εκτροχιαστεί.

Η μεταστέγαση σε οργανωμένους χώρους συνεχίζεται, αν και με μάλλον αργούς ρυθμούς. Η Καθημερινή, το Βήμα, αλλά και η Real επισημαίνουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό τον κίνδυνο έκρηξης βίας στους άτυπους καταυλισμούς – κάποιες πρώτες ενδείξεις είχαν εμφανιστεί την εβδομάδα που πέρασε.

Τέλος, το Βήμα της Κυριακής αφιερώνει το πρωτοσέλιδό του στις κινήσεις για την ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου. Αποδίδει στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ρόλο «προξενητή» ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάρτιν Σουλτς ήταν στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα οπότε και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ είδε και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, οι οποίοι συναντήθηκαν και μεταξύ τους την Πέμπτη.