O Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν φέρει ευθύνη για το δεύτερο γκολ που δέχτηκε η Μπαρτσελόνα | REUTERS/Andreas Gebert
Επικαιρότητα

Η Μπαρτσελόνα αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα

Είναι, εδώ και πολύ καιρό, το «φάντασμα» της υπέροχης ομάδας που επί μιάμιση δεκαετία κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στο Μόναχο υποβιβάστηκε και επισήμως στο Γιουρόπα Λιγκ. Για να βρούμε την τελευταία φορά που είχε αποκλειστεί από τους νοκ-άουτ αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι 21 χρόνια πίσω
Sportscaster

Κακά τα ψέματα. Πάει πολύς καιρός από τότε που οι αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν Μονάχου ήταν συναρπαστικές, αμφίρροπες, με αβέβαιη κατάληξη. Στις τρεις πιο πρόσφατες συναντήσεις τους, οι Καταλανοί δέχτηκαν (στο σύνολο) 14 γκολ από τους Βαυαρούς, και πέτυχαν μόνο δύο.

Η διαφορά δυναμικότητας που, πλέον, χωρίζει τις δύο ομάδες φάνηκε ξεκάθαρα και στο χθεσινό τους (Τετάρτη) ραντεβού στη χιονισμένη «Αλιάντς Αρίνα». Η Μπάγερν ήταν βαθμολογικά αδιάφορη (είχε, ήδη, εξασφαλίσει την παρουσία της στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ), η Μπαρτσελόνα «καιγόταν» για τη νίκη που θα της έδινε το δικαίωμα να συνεχίσει την πορεία της στην κορυφαία διοργάνωση, όμως από την αρχή του ματς η επικράτηση των Γερμανών έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Οι φιλοξενούνενοι δεν κατέγραψαν ούτε ένα σουτ στην αντίπαλη εστία. Κάθε φορά που η Μπάγερν ανέβαζε ταχύτητα, η «Μπάρτσα» ήταν αδύνατο να την ανταγωνιστεί. Μια ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Τόμας Μίλερ (34’) και ένα σουτ – βολίδα του Σανέ (43′) έκριναν την τύχη του αγώνα από το πρώτο, κιόλας, 45λεπτο. Το 3-0 (Μουσιάλα στο 62′) οι γηπεδούχοι το πέτυχαν, σχεδόν, περπατώντας.

Ο Νάγκελσμαν, ο προπονητής των Βαυαρών, τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στην Μπενφίκα, και παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο τους καλύτερους παίκτες του. Τουλάχιστον, μέχρι να εξασφαλίσει τη νίκη. Οι Πορτογάλοι έκαναν, κι αυτοί, το καθήκον τους (νίκησαν την Ντινάμο Κιέβου με 2-0). Και κάπως έτσι «σφραγίστηκε» το τέλος μιας εποχής: η Μπαρτσελόνα των πέντε τροπαίων θα απουσιάσει από τα νοκ-άουτ παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 2004. Τη σεζόν 2003-2004 η «Μπάρτσα» δεν συμμετείχε, καν, στη διοργάνωση, επειδή την προηγούμενη είχε τερματίσει μόλις στην 6η θέση της La Liga. Για να βρούμε αποκλεισμό της από τη φάση των ομίλων, θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου ακόμη πιο πίσω, στην αγωνιστική περίοδο 2000-2001.

Οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου πανηγύρισαν ακόμα μία νίκη απέναντι σε αυτούς της Μπαρτσελόνα

Σε όμιλο με τη Μίλαν, τη Λιντς και την Μπεσίκτας, είχε τερματίσει τρίτη και είχε υποβιβαστεί στο Κύπελλο UEFA (που μετεξελίχθηκε στο σημερινό Γιουρόπα Λιγκ). Ο Τσάβι Ερνάντεθ, ο οποίος χθες την καθοδηγούσε από τον πάγκο της, ήταν, τότε 20 ετών -το ανερχόμενο «αστέρι» της- και αγωνιζόταν δίπλα στον Ριβάλντο, τον κάπτεν Γκουαρντιόλα, τον Κλάιφερτ, τον Οφερμαρς, τον Λουίς Ενρίκε, τον Κοκού, τον Λίτμανεν και τον Κάρλες Πουγιόλ στα πρώτα του βήματα. Προπονητής ήταν ο Λορένθο Σέρα Φερέρ, μετέπειτα τεχνικός της ΑΕΚ. Ο Λιονέλ Μέσι, 13 ετών παιδί, ακόμη σπούδαζε την μπάλα στις ακαδημίες της «Μασία».

Αν και το «φάντασμα» της Μπαρτσελόνα, που επί μιάμιση δεκαετία κυριάρχησε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, βολοδέρνει στα γήπεδα εδώ και αρκετό καιρό, τα ισπανικά media… πήραν κατάκαρδα αυτή τη μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη:

– Marca: «Κατάρρευση. Η Mπάρτσα έπιασε πάτο και αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ»
– SPORT: «Θλιβερό αντίο στο Τσάμπιονς Λιγκ»
– Mundo Deportivo: «Υπό το μηδέν»
– AS: «Στην κόλαση».

Μετά το τέλος του αγώνα στο Μόναχο ο Τσάβι ήταν απαρηγόρητος, και υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να επαναφέρει την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών: «Η Μπαρτσελόνα μπαίνει σήμερα σε μια νέα φάση. Πρέπει να απαιτήσουμε πολύ περισσότερα από τον εαυτό μας, να αλλάξουμε πολλά. Το Γιουρόπα Λιγκ είναι για εμάς μια σκληρή πραγματικότητα. Θα την αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια. Θα δουλέψουμε, για να φέρουμε την Μπαρτσελόνα εκεί που της αξίζει, που δεν είναι αυτή η διοργάνωση. Υπάρχουν πολλές συνθήκες που μας οδήγησαν εδώ. Αισθάνομαι υπεύθυνος. Νόμιζα ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, αλλά έκανα λάθος. Οποιος προσπαθεί, ποτέ δεν αποτυγχάνει. Τώρα η πραγματικότητά μας είναι το Γιουρόπα, και θα προσπαθήσουμε να το κατακτήσουμε. Είναι ο άμεσος στόχος μας».

Στη θεωρία η Μπαρτσελόνα έχει την ευκαιρία να γίνει μόλις ο έκτος σύλλογος -μετά τους Αγιαξ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι- που θα διαθέτει στη συλλογή του και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια (Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο Κυπελλούχων και Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ), όμως στη σημερινή της κατάσταση και αυτό το εγχείρημα αυτό φαίνεται «βουνό». Τουλάχιστον τέσσερις αντίπαλοί της δείχνουν πιο δυνατοί. Η Ντόρτμουντ, του τρομερού Χάαλαντ. Η Σεβίλλη, με τέσσερις κατακτήσεις την τελευταία οκταετία και τον τελικό να διεξάγεται, εφέτος, στο… σπίτι της, το «Σάντσεθ Πιθχουάν». Η Λειψία, μια φοβερή επιθετική μηχανή που ξέπεσε στο Γιουρόπα επειδή στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε την ατυχία να κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τη Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν. Αλλά και η Αταλάντα, ή η Βιγιαρεάλ, που είναι γεμάτες ενέργεια.

Στη διοργάνωση αυτή, στην οποία θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Μπαρτσελόνα είναι πιθανό να βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού, εφόσον οι πρωταθλητές Ελλάδας τερματίσουν απόψε δεύτεροι στον όμιλό τους στο Γιουρόπα Λιγκ (η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα). Στην περίπτωση αυτή θα συνεχιστεί μια παράδοση, που τη θέλει να αντιμετωπίζει ελληνικές ομάδες, όταν δεν καταφέρνει να φτάσει στα νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2000-2001 ήταν η ΑΕΚ. Το 2003-2004, ο Πανιώνιος.