Όπως αναμενόταν, η πολυήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια κατέληξε την Πέμπτη σε μια μονομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ναι μεν η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να χωθεί στη μέση κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι γίνεται «γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ», αλλά τελικά αυτά που έμειναν ήταν οι ανταλλαγές αιχμών μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αργά το βράδυ εξάλλου, το νομοσχέδιο έγινε και νόμος του κράτους: ψηφίστηκε από 166 βουλευτές, από ΝΔ και Ελληνική Λύση.
Τι μας έμεινε λοιπόν; Μια σειρά από αψιμαχίες μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ξανά μια αίσθηση βουτιάς στο παρελθόν, με αναφορές στους Λαμπράκηδες, στην Κατοχή, στο «προίκα στην παιδεία και όχι στη Σοφία», διανθισμένες με αιχμές για άσχετα με το νομοσχέδιο θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως το ταξίδι στην Ικαρία του κ. Μητσοτάκη και η ΕΡΤ.
Ναι, φτάσαμε με κάποιο μαγικό τρόπο και στην ΕΡΤ και έτσι στην Ολομέλεια, σε μια κατά τα άλλα συζήτηση για την αναβάθμιση των ΑΕΙ, ακούσαμε για την Κατερίνα Ακριβοπούλου και τον Σωτήρη Καψώχα (εδώ).
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έμεινε, πέρα από την αυτή καθαυτή ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης, ήταν μια αντιπαράθεση με φόντο τη Νεολαία Λαμπράκη.
Ήταν ο κ. Μητσοτάκης που κλείνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή αναφέρθηκε σε κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη, στη βάση του οποίου κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν πρότασή του για υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές —μια μομφή του Πρωθυπουργού για την απέχθεια στην αριστεία που έχουν οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν δεν συμφωνείτε με εμάς, συμφωνείστε μαζί τους. Με τις εμβληματικές προσωπικότητες μιας άλλης Αριστεράς με την οποία δεν έχετε καμία σχέση», σχολίασε με νόημα, ο κ. Μητσοτάκης.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα που κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για άκρως διχαστική ομιλία και «λαθροχειρία» των αγώνων της Νεολαίας Λαμπράκη.
«Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε “αλήτες με πρησμένα πόδια”, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν», ανέφερε στην απάντησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θράσος όμως το έχετε εσείς να μιλήσετε για τους αγώνες της Αριστεράς για την παιδεία σε αυτόν τον τόπο. Η παράταξή σας ήταν πάντα απέναντι», παρατήρησε σε έντονο ύφος ο κ. Τσίπρας, εμφανώς ενοχλημένος από τη συγκεκριμένη αναφορά του Πρωθυπουργού.
Ο Πρωθυπουργός όμως επανήλθε στο θέμα, κατά τη δευτερολογία του, λέγοντας: «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι κάποια από τα συνθήματα των ημερών “πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στους αγώνες”, δεν σας εκφράζουν πια πολιτικά, και επισήμανα το γεγονός ότι μια άλλη γενιά Αριστερών προέτασσε την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που δεν συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα, εσείς όμως επιμένετε να πυροβολείτε συστηματικά και ιδεολογικά την έννοια της αριστείας».
Οσο για την αναφορά του κ. Τσίπρα «στους αλήτες με τα πρησμένα πόδια», ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι προφανώς επρόκειτο για παράφραση από το «Αξιον Εστι», «νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες».
«Ο Ελύτης όμως το έγραψε για τους νέους της Κατοχής, όχι για τους νέους της Νεολαίας Λαμπράκη, πέσατε λίγες δεκαετίες έξω, δεν πειράζει. Μας έχετε συνηθίσει κ.Τσίπρα σε ανιστόρητες αναφορές από το βήμα της Βουλής», συμπλήρωσε στο καυστικό σχόλιό του.
Και έπειτα κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει και την άποψή του περί «αποχαυνωμένων πολιτών».
«Αποχαυνωμένος σημαίνει αποβλακωμένος, φαντάζομαι δεν εννοείτε ότι οι πολίτες δεν έχουν κρίση να κρίνουν αυτά που ακούνε στη Βουλή», ήταν η επισήμανση του Πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος γενικά δεν βρέθηκε σε καλή μέρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι:
α) αφιέρωσε μέρος της πρωτολογίας του για να κατηγορήσει μεταξύ άλλων τον κ. Μητσοτάκη για την Ικαρία και ότι τα Σάββατα παίζει… τένις (εδώ).
και β) έφτασε σε σημείο φαιδρότητας να αμφισβητήσει το ότι έχουν υπάρξει περιστατικά βιασμών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα –«Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας πανεπιστημίων, με ιστορικά κτίρια να βανδαλίζονται, εξοπλισμούς να λεηλατούνται και κυρίως ανθρώπους να απειλούνται, καθηγητές να χτυπιούνται, κοπέλες να βιάζονται, ναρκωτικά να διακινούνται» είχε πει στην πρωτολογια του ο Πρωθυπουργός– λέγοντας το εξής: «Μας είπατε σήμερα, κ. Μητσοτάκη, ότι γίνονται βιασμοί στα πανεπιστήμια. Μήπως τα μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο;»…
«Θα τα ακούσετε από εδώ»
Στα παραλειπόμενα της συζήτησης, ένα περιστατικό όταν ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του από τα υπουργικά έδρανα.
Όμως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διαμαρτύρονται και να του φωνάζουν να φορέσει μάσκα.
Μετακινούμενος στο κεντρικό βήμα, ο Πρωθυπουργός τούς απάντησε λέγοντας «αφού θέλετε να τα ακούσετε από εδώ, θα τα ακούσετε από εδώ»…
Μιλώντας από εκεί και αναφερόμενος στα ζητήματα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε αλλαγή στάσης από την πλευρά του κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι «πρέπει κάτι να κάνουμε γι αυτή την πραγματικότητα που αδικεί τα πανεπιστήμια και υπονομεύει το χώρο στον οποίο διεξάγεται δημοκρατικός διάλογος. Δεν μπορούμε μόνο να την κοιτάμε».
«Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Θα κάνουμε ό, τι συμβαίνει σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου», σημείωσε.