Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα, λέει ο λαός και στην περίπτωση του Μεσούτ Οζίλ (ίσως και να) ισχύει 100%.
Γιατί ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός δεν ξεχνάει ότι πρωτίστως είναι αθλητής και κατόπιν πολιτικός.
Αλλά συνεχίζει να κάνει πολιτικές δηλώσεις που κάποιους ίσως και να τους δυσαρεστήσουν.
Τη μία τάχθηκε υπέρ των μουσουλμάνων Αζέρων στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την άλλη υπέρ των μουσουλμάνων Ουιγούρων της Κίνας, οι οποίοι καταπιέζονται από το καθεστώς του Πεκίνου.
Κάπως έτσι όμως δημιουργείς, άθελα σου, έριδες -βλέπετε, υπάρχουν και οι διάφοροι σπόνσορες και χορηγοί πλέον οι οποίοι δεν αστειεύονται και μπορούν να αποσύρουν εν μια νυκτί ολόκληρες διαφημιστικές εκστρατείες εκατ. ευρώ.
Ο Οζίλ έπεσε στην παγίδα της πολιτικοποίησης λοιπόν -και βρήκε τον μπελά του.
Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι υποστηρικτές του…
Ο Οζίλ λοιπόν έμαθε ότι δεν δηλώθηκε στη λίστα των ποδοσφαιριστών που έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στη Premier League.
Ο προπονητής Μικέλ Αρτέτα τόνισε πως «δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες με τον Μεσούτ» και πως έχει λάβει ήδη την απόφασή του να τον θέσει εκτός ομάδας.
Ο τεχνικός της Άρσεναλ δήλωσε μεταξύ άλλων πως απέτυχε να επαναφέρει τον γερμανό μεσοεπιθετικό στο υψηλό επίπεδο και πως τον ενημέρωσε πως δε βρίσκεται στα πλάνα του, πριν επιλέξει τη λίστα του πρωταθλήματος.
Χαρακτηριστικά, ο Αρτέτα δήλωσε: «Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, γιατί ήμουν δίκαιος. Είναι μία ποδοσφαιρική απόφαση. Η επικοινωνία μου μαζί του είναι αρκετά καλή και ξέρουμε τι να περιμένουμε ο ένας από τον άλλο. Για έναν παίκτη με τέτοια καριέρα, οτιδήποτε και να συμβαίνει γύρω του έχει τεράστιο αντίκτυπο».
Στη συνέχεια, ο ισπανός τεχνικός συμπλήρωσε: «Και αυτό είναι η υπόθεση εδώ και οκτώ χρόνια. Η δουλειά μου είναι να παίρνω το καλύτερο από κάθε παίκτη. Και νιώθω πως απέτυχα εδώ με τον Οζίλ. Θέλω τον καλύτερο Μεσούτ στην ομάδα και κάποιες στιγμές ήμουν κοντά να τα καταφέρω. Αλλά δεν μπόρεσα και πήρα την απόφαση να τον αφήσω εκτός ομάδας”.
Την σκυτάλη πήρε 32χρονος μεσοεπιθετικός που τοποθετήθηκε για αυτό το γεγονός, μέσω ανάρτησης στα social media.
Ο έμπειρος άσος έδειξε την δυσαρέσκειά του, τονίζοντας παράλληλα πως δεν εισέπραξε την αφοσίωση που έδειξε ο ίδιος στην ομάδα.
«Αυτό είναι ένα δύσκολο μήνυμα που πρέπει να γράψω στους φίλους της Αρσεναλ, με την οποία αγωνίστηκα τα τελευταία χρόνια. Είμαι βαθιά απογοητευμένος απ’ το γεγονός πως δεν συμπεριλήφθηκα στη λίστα των παικτών που έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Premier League τη φετινή σεζόν.
»Από την στιγμή που υπέγραψα το νέο συμβόλαιό μου το 2018, απέδειξα την πίστη και την αφοσίωσή μου στον σύλλογο που αγαπώ, την Αρσεναλ, και με θλίβει το γεγονός πως δεν υπήρξε ανταπόδοση. Όπως αποδεικνύεται, η αφοσίωση είναι πολύ δύσκολο να έρθει στις μέρες μας. Πάντα προσπαθούσα να παραμείνω θετικός από βδομάδα σε βδομάδα, ευελπιστώντας πως θα έχω την ευκαιρία να επιστρέψω σύντομα στην ομάδα. Γι’ αυτό το λόγο έμενα σιωπηρός τόσο καιρό.
»Πριν από τη διακοπή εξαιτίας του κορονοϊού, ήμουν πραγματικά χαρούμενος με την εξέλιξη που είχαμε ως ομάδα υπό το νέο προπονητή, Μικέλ Αρτέτα. Βρισκόμασταν σε θετικό δρόμο και μπορώ να πω ότι οι εμφανίσεις μου ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Όμως, τα πράγματα άλλαξαν ξανά και δεν μου επιτρέπεται πλέον να παίξω ποδόσφαιρο στην Αρσεναλ.
»Τι άλλο μπορώ να πω. Αισθάνομαι ακόμη το Λονδίνο σαν το σπίτι μου, έχω ακόμα πολύ καλούς φίλους στην ομάδα και ισχυρό δέσιμο με τους φιλάθλους του συλλόγου. Ο,τι κι αν συμβεί, θα συνεχίσω να παλεύω για την ευκαιρία μου και δεν θα αφήσω την 8η σεζόν μου στην Αρσεναλ να τελειώσει έτσι.
»Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτή η σκληρή απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτα στο πώς σκέφτομαι. Θα συνεχίσω να προπονούμαι όσο καλύτερα μπορώ και όποτε μπορώ να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για τη δικαιοσύνη, εναντίον της απανθρωπιάς».
Η απάντηση στο «κόψιμο» του Οζίλ από την ομάδα δεν ήρθε από βρετανικά, αλλά από κινεζικά χείλη.
Ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα του κινήματος για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και δριμύς επικριτής του Πεκίνου, απέδωσε το γεγονός στις… οσφυοκαμπτικές τακτικές της διοίκησης της Αρσεναλ, καταλογίζοντάς της «υποταγή στις εντολές του Πεκίνου».
«Είναι απίστευτο για μια ομάδα να λογοκρίνει την κατακραυγή των παικτών της ενάντια στην αδικία που επικρατεί στην Κίνα με τόσο προκατειλημμένο τρόπο. Είναι κάτι που κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν ο σύλλογος έχει υποταχθεί εξ ολοκλήρου στο Πεκίνο», δήλωσε ο Γουόνγκ.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι, με καθαρά οικονομικούς όρους, η Αρσεναλ έχει πολλά συμφέροντα σε κινεζικό έδαφος, χορηγίες εκατομμυρίων από κινεζικές εταιρείες, ενώ και η ίδια η ομάδα κάθε καλοκαίρι πραγματοποιεί ποδοσφαιρική περιοδεία στη Κίνα, προς τιμήν των δεκάδων χιλιάδων Κινέζων οπαδών της.
Από αυτό όμως μέχρι εκείνα που της καταλογίζει ο 23χρονος ακτιβιστής υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη απόσταση -ας αφήσουμε στην άκρη το ότι όντως ο Οζίλ «σερνόταν» στα γήπεδα τον τελευταίο χρόνο.
Θυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες ο παίκτης βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα λόγω την εκπεφρασμένης υποστήριξής του στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Γερμανός και ο Αρμένος Χένρικ Μικταριάν (που φέτος άφησε τους «Κανονιέρηδες» για τη Ρόμα) βλέπουν τη φιλία τους να απειλείται λόγω της γενικευμένης σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς αμφότεροι επέλεξαν πλευρές με δηλώσεις και tweet τους.
Ο Οζίλ, δηλωμένος και ως οπαδός του Ερντογάν, εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Αζερμπαϊτζάν (που αποτελεί και την επίσημη θέση της Αγκυρας) καθώς την Τρίτη ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter το συμβολικό «Το πρόβλημα του Αζερμπαϊτζάν είναι και πρόβλημά μας / Η χαρά του είναι και χαρά μας», αποδίδοντας τα λόγια αυτά στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον πρώτο πρόεδρο της Τουρκίας.
«Ενα έθνος, δύο κράτη», έγραψε ο ποδοσφαιριστής, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με δύο emoji, τις σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν δίπλα δίπλα.
Αντίθετα, ο Μικταριάν πήρε, εύλογα, το μέρος της πατρίδας του.