Ενα λαμπραντόρ - ανιχνευτής σε αεροδρόμιο | Shutterstock
Επικαιρότητα

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης οδηγεί σε πρόωρη σύνταξη τα αστυνομικά σκυλιά

Τα ειδικά αυτά σκυλιά δεν είναι μαθημένα να ξεχωρίζουν την μαριχουάνα από την μεθαμφεταμίνη ή την ηρωίνη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να συλλαμβάνονται αθώοι πολίτες για κατοχή κάνναβης σε πολιτείες που η χρήση της θεωρείται νόμιμη
Protagon Team

Η αποποινικοποίηση της κάνναβης σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά αναγκάζει πολλά σκυλιά-ανιχνευτές – γνωστά κι ως sniffer dogs –  να βγουν σε… πρόωρη σύνταξη, καθώς πλέον ο ρόλος τους όχι απλώς περιορίζεται, αλλά τίθεται μέχρι κι εν αμφιβόλω.

Κι αυτό επειδή τα ειδικά αυτά σκυλιά, που είναι άριστα εκπαιδευμένα να βρίσκουν πάσης φύσεως ναρκωτικές ουσίες, δεν είναι μαθημένα να ξεχωρίζουν την μαριχουάνα από την μεθαμφεταμίνη ή την ηρωίνη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να συλλαμβάνονται αθώοι πολίτες για κατοχή κάνναβης σε πολιτείες που η χρήση της θεωρείται νόμιμη, όπως το Μίσιγκαν, μια εκ των 10 συνολικά αμερικανικών πολιτειών που έχουν αποποινικοποιήσει την ουσία.

Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου με τα περίπλοκα «παραθυράκια» του νομικού συστήματος, ένας έμπορος ηρωίνης μπορεί μέχρι και να αθωωθεί αν στη τσάντα με την οποία συνελήφθη εκτός από ηρωίνη βρέθηκε και (νόμιμη) μαριχουάνα.

Για να μην αναφέρουμε τα πλείστα όσα false alarms (λανθασμένοι συναγερμοί) έχουν κατά καιρούς δοθεί από τους αξιαγάπητους K-9 της αστυνομίας.

Αστυνομικός σκύλος ερευνά σάκους για τυχόν ναρκωτικές ουσίες (Reuters)

Για παράδειγμα, έχουμε την περίπτωση του Κάιλο, ενός αστυνομικού σκύλου στο Μόφατ του Κολοράντο, ο οποίος ανακάλυψε υπολείμματα μεθαμφεταμίνης σε μια εξάτμιση αυτοκινήτου, με τους εκπαιδευτές του να θωρούν πως πλέον δεν διαθέτει την ίδια αξιόπιστη όσφρηση, παίρνοντας την απόφαση να τον συνταξιοδοτήσουν, καθώς έβαζε σε κίνδυνο αστυνομικές επιχειρήσεις.

«Ένας σκύλος δεν θα σου πει “μύρισα μαριχουάνα” ή “μύρισα ηρωίνη”. Η συμπεριφορά τους είναι η ιδια, ανεξαρτήτως του ναρκωτικού που μυρίζουν», λέει ο Τόμι Κλάιν, αστυνομικός διοικητής στο Ράιφλ του Κολοράντο, προσθέτοντας πως για τον ίδιο λόγο αναγκάστηκε να βγάλει στη σύνταξη το πιστό σκυλί της υπηρεσίας, το αξιαγάπητο Λαμπραντόρ ονόματι Τούλο, παρά το ότι είχε στο παλμαρέ του πάνω από 170 συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών.

Κάπως έτσι, οι αρχές πλέον προσανατολίζονται στην εύρεση νέων τρόπων ανίχνευσης των ναρκωτικών ουσιών, αφήνοντας στην άκρη την εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων, μια διαδικασία τόσο ακριβή (περί τα 9.000 κοστίζει η εκπαίδευση για κάθε σκύλο), όσο και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, πλέον.