Βρεθήκαμε δίπλα-δίπλα με την Ελλάδα λένε οι Ιταλοί, εννοώντας την απόδοση των κρατικών τίτλων των δύο χωρών - και δεν το λένε για καλό... | Shutterstock
Επικαιρότητα

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σόκαρε τους Ιταλούς

Μετατοπίστηκε προς την Αθήνα η διεθνής επενδυτική εμπιστοσύνη, αφού η πολιτική σταθερότητα αντανακλάται στους κρατικούς τίτλους, επισημαίνει στους αναγνώστες της η Repubblica
Protagon Team

«Οι αγορές μάς έστειλαν ένα μήνυμα συναγερμού, μας χτύπησαν το καμπανάκι, η Ελλάδα μάς ξεπέρασε» γράφει η Repubblica δυσφορώντας από την εξέλιξη με το ελληνικό ομόλογο δεκαετίας το οποίο, πρώτη φορά από το 2008, έπιασε την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου και κινήθηκε κιόλας περισσότερο πτωτικά για λίγο!

Οι Ιταλοί ερμηνεύουν ότι η μετατόπιση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη μεριά της Ελλάδας, η οποία σημειώθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, είναι αποτέλεσμα του νέου πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Αθήνα.

Μάλιστα, επικαλούμενοι «αρκετούς παρατηρητές», σημειώνουν στα ρεπορτάζ και στα σχόλιά τους ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας καθησύχασε τις αγορές: «Η πολιτική σταθερότητα ανταμείβει τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων».

Η ιταλική γκρίνια –η οποία στην ουσία αφορά το ασταθές πολιτικό σκηνικό στη Ρώμη- ακολούθησε την εκτίμηση των βρετανικών Φαϊνάσνσιαλ Τάιμς ότι η Ελλάδα με την απόδοση των ομολόγων της πέταξε από πάνω της τη ρετσινιά «του δανειολήπτη με το μεγαλύτερο ρίσκο στην Ευρωζώνη» και ότι «στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς ομολόγων η ανάκαμψη είναι πιο θεαματική».

Τα ελληνικά ομόλογα εφέτος τρέχουν το δικό τους ράλι, όπως έκαναν και τα ιταλικά το περασμένο καλοκαίρι προτού δεχθούν τις πιέσεις του τελευταίου καιρού καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς βρέθηκε και στο 1,10% ακόμη, ενώ του ιταλικού στο 1,16%, για να κλείσει τελικά στο 1,21%. Ετσι –«αν και για λίγο», όπως μάλλον με πίκα υπογραμμίζει εμφαντικά η Repubblica– η αγορά «θεώρησε την Ελλάδα πιο αξιόπιστη από την Ιταλία».

Οι Ιταλοί, όσον αφορά τη δική τους πολιτική αστάθεια (βλέπε δημοσκοπική επέλαση Σαλβίνι), παρατηρούν ότι και αλλού υπάρχει μεν πρόβλημα διακυβέρνησης, λόγου χάρη στην Ισπανία (με τις αλλεπάλληλες εκλογές και την αποσχιστική φρενίτιδα), ωστόσο τα ομόλογα κινούνται ικανοποπιητικά στη δευτερογενή αγορά. «Εμείς βρεθήκαμε δίπλα δίπλα με την Ελλάδα!…»