Η Αμάλ Κλούνεϊ, επικεφαλής της νομικής εκπροσώπησης των διαμαρτυρομένων κατοίκων των νησιών Τσάγκος | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Η Αμάλ Κλούνεϊ θέλει να δώσει ένα νησί πίσω στους κατοίκους του

Η δικηγόρος-σύζυγος του κινηματογραφικού αστέρα, που ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αναλάβει την υπεράσπιση των κατοίκων των νησιών Τσάγκος οι οποίοι εκτοπίστηκαν βιαίως από τα σπίτια τους πριν από μισόν αιώνα από την βρετανική κυβέρνηση
Protagon Team

«Επιστρέψτε επιτέλους τα νησιά Τσάγκος στους κατοίκους του»!

Αυτή είναι η νομική γραμμή – και η βασική απαίτηση- της δραστήριας δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση των κατοίκων των νησιών Τσάγκος, στον Ινδικό Ωκεανό, που εκτοπίστηκαν βιαίως από τα σπίτια τους πριν ακριβώς μισόν αιώνα από την βρετανική κυβέρνηση.

Τα νησιά αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης που διαρκεί σχεδόν μισό αιώνα, αφότου το Λονδίνο αποφάσισε να χωρίσει το αρχιπέλαγος από το νησί του Μαυρίκιου, το 1965, και να εγκαταστήσει εκεί μια μεγάλη στρατιωτική βάση, από κοινού με τις ΗΠΑ.

Αφού λοιπόν ανέλαβε την κυριότητα των συγκεκριμένων νησιών, λίγα χρόνια μετά η Βρετανία, με κλασικό… αποικιοκρατικό gusto, εκτόπισε περίπου 2.000 κατοίκους τους στον Μαυρίκιο και στις Σεϋχέλες, ώστε να μείνει ελεύθερος χώρος για μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ σε ένα από τα νησιά αυτά, το Ντιέγκο Γκαρσία.

Η βάση αυτή διαδραμάτισε τα τελευταία χρόνια καθοριστικό ρόλο στις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Θεωρώντας ότι το Λονδίνο απέσπασε παράνομα τα εδάφη του, ο Μαυρίκιος προσέφυγε από το 1975 στα δικαστήρια για να του επιστραφούν τα νησιά.

Επί χρόνια, οι κάτοικοι των Τσάγκος ζητούσαν να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το 2016 όμως η Βρετανία παρέτεινε τη μίσθωση του Ντιέγκο Γκαρσία στις ΗΠΑ μέχρι το 2036, τονίζοντας ότι οι νησιώτες δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Τότε ήταν που οι 2.000 κάτοικοι είπαν «ως εδώ και μην παρέκει»!

Και απευθύνθηκαν στην σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία τους άκουσε και υποσχέθηκε να τους βοηθήσει.

Τα νησιά Τσάγκος ή Βρετανικη Περιοχή Ινδικού Ωκεανού, όπως τα αποκαλεί η Βρετανία, καταμεσίς στον Ινδικό Ωκεανό

Ήδη η νομική ομάδα της κυρίας Κλούνεϊ πέτυχε την πρώτη της σημαντική νίκη, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε την περασμένη Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τερματίσει την κατοχή των νησιών.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ψήφους 13 υπέρ έναντι 1 κατά, δεν είναι δεσμευτική για το Λονδίνο, ωστόσο ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, Αμπντουλκουάι Άχμεντ Γιουσούφ, ήταν ξεκάθαρος: «η Βρετανία έχει την υποχρέωση να βάλει τέλος το συντομότερο δυνατόν στη διακυβέρνηση του αρχιπελάγους των Τσάγκος, τα οποία θα επιστραφούν στον Μαυρίκιο«.

«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η απόσπαση δεν βασίστηκε στην ελεύθερη βούληση του λαού», εξήγησε ο δικαστής.

To νησί Ντιέγκο Γκαρσία, ένα από τα Τσάγκος (Reuters)

Ο πρωθυπουργός του Μαυρίκιου, Πραβίντ Τζουγκνότ, χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του και τον λαό την απόφαση αυτή.

«Η εδαφική ακεραιότητά μας θα ολοκληρωθεί και, όταν συμβεί αυτό, οι κάτοικοι του Τσάγκος και οι απόγονοί τους, θα μπορέσουν τελικά να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε.

Ο Μαυρίκιος υποστήριζε ότι υποχρεώθηκε να παραδώσει το αρχιπέλαγος, ώστε να κερδίσει την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία.

Το Λονδίνο όμως επέμενε ότι ο Μαυρίκιος παραχώρησε οικειοθελώς τα νησιά.

Από πρόσφατη διαμαρτυρία κατοίκων των Τσάγκος μπροστά στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο Φίλιπ Σαντς, μέλος της νομικής ομάδας της κυρίας Κλούνεϊ, είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εκπονήσουν ένα πλάνο για την παράδοση των νησιών ώστε να διασφαλιστούν τα έννομα συμφέροντα όλων.