Ο ιταλός πρωθυπουργός και από πίσω του η σημαία της χώρας του, αλλά και της ΕΕ. Εχει τη σημασία του αυτό… | REUTERS/Stefano Rellandini
Επικαιρότητα

Ο Ρέντσι καλεί τους Ιταλούς να ψηφίσουν «για τα παιδιά τους»

Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε -με φόντο τη σημαία της ΕΕ- ότι δεν θα παραμείνει κολλημένος στην καρέκλα αν επικρατήσει το «Οχι» - Αυστηρά μηνύματα στο Βερολίνο - Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί από Γκρίλο - Η... αποφόρτιση από τον πρώην πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο- Τι θα συμβεί εάν δεν βγει «Ναι»
Protagon Team

Η Ιταλία βρίσκεται, περίπου, μια εβδομάδα μακριά από τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια στερεύουν και έτσι οι πολέμιοι ή οι υποστηρικτές του «Ναι» και του «Οχι» δεν βγαίνουν, πια, από τα πολιτικά χαρακώματα. Και η μάχη συνεχίζεται…

Ο Ρέντσι, από την πλευρά του, επιμένει ότι δεν πρόκειται να παραμείνει «κολλημένος στην καρέκλα» αν επικρατήσει το «Οχι» – το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει προβάδισμα.

«Είμαι 41 ετών και κάθε πρωί ξυπνώ σε αυτό το κτίριο και λέω “ευχαριστώ”. Αλλά θα παραμείνω εδώ αν μπορώ να αλλάξω τα πράγματα. Δεν είμαι προσκολλημένος στην καριέρα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα στο βιογραφικό μου». Αυτό, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας στο καθιερωμένο ραντεβού του με τους πολίτες. «Δεν θα μείνω στο ματς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, λέω όχι στις συμφωνίες», πρόσθεσε ο Ρέντσι αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε μία προσπάθεια, μάλιστα, να απομακρύνει ακόμα περισσότερο το δημοψήφισμα από την πολιτική του πορεία -έπειτα από την τολμηρή σύνδεση της επικράτησης του «Οχι» με το μέλλον του- ο Ρέντσι, προσεγγίζει τους Ιταλούς καλώντας τους να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους.

«Θέλετε να ψηφίσετε Φόρτσα Ιτάλια, Κίνημα Πέντε Αστέρων, Αριστερά; Κάν’ τε το. Αν σας είμαι αντιπαθής, το καταλαβαίνω. Αλλά στο δημοψήφισμα ψηφίστε έχοντας στο μυαλό σας τα παιδιά σας, γιατί αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρξει ξανά». Αυτό συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ο οποίος εμφανίστηκε έχοντας πίσω από το γραφείο του και πάλι τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την ξαφνική αφαίρεσή της σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος -στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνάντησης με τους πολίτες μέσω Facebook και Twitter, στις αρχές του Νοεμβρίου- είχε εμφανιστεί από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, έχοντας πίσω του μόνο τις σημαίες της Ιταλίας. Και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Αναφερόμενος δε, στην… επανεμφάνιση της ευρωπαϊκής σημαίας στο γραφείο του απέστειλε ένα ακόμα μήνυμα στο Βερολίνο, λέγοντας: «Θέλουμε η σημαία της Ευρώπης που τοποθετήσαμε ξανά να ανεμίζει. Αλλά για να ανεμίζει, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική σχετικά με το Μεταναστευτικό». Λίγες ώρες μετά, μάλιστα, επανήλθε στο ζήτημα εξαπολύοντας επίθεση στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τον γερμανικό προϋπολογισμό». Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Σόιμπλε σχετικά με την ανάγκη να σεβαστούν, όλες οι χώρες, τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα.

«Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να συμβεί ό,τι έγινε με το Μεταναστευτικό: μας άφησαν μόνους και οικοδομούν τείχη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστερής κυβέρνησης.

Γκρίλο: «Ο Ρέντσι είναι ένας τραυματισμένος χοίρος»

Πρωτοφανής ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος προχώρησε σε σκαιούς χαρακτηρισμούς για τον ιταλό πρωθυπουργό. «Βρισκόμαστε πέρα από τη δικτατορία. Εχουμε μπροστά μας έναν κατά συρροή δολοφόνο του μέλλοντος», είπε ο Γκρίλο, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του σύγκρινε τον Ρέντσι με «τραυματισμένο χοίρο».

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, σε (άλλο ένα) ρεσιτάλ βωμολοχίας (REUTERS/Giorgio Perottino)

Οπως είπε ο εκκεντρικός πρώην κωμικός, «ο Ρέντσι φοβάται πολύ για την ψήφο της 4ης Δεκεμβρίου. Συμπεριφέρεται σαν τραυματισμένος χοίρος που επιτίθεται σε όποιον βλέπει. Πλέον δεν έχει επιχειρήματα, περιορίζεται στις προσβολές και τα συστηματικά ψεύδη. Η αλήθεια είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει».

Με αυτό τον τρόπο, ο Γκρίλο για μία ακόμα φορά στοχεύει στην ψήφο των νέων, των απογοητευμένων από τους πολιτικούς και των ανέργων που αποτελούν την καρδιά των ψηφοφόρων του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

«Ναι» του Ναπολιτάνο: Ο Ρέντσι να κριθεί στις εκλογές του 2018

Ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα, εξήγησε πως έχει μετατραπεί σε μία «ακραία πρόκληση», τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για μία ψήφο υπέρ ή κατά της κυβέρνησης Ρέντσι.

Οπως είπε ο Ναπολιτάνο στην τηλεοπτική εκπομπή Porta a Porta, «η ευκαιρία για να κριθεί ο Ρέντσι θα δοθεί στις επόμενες εκλογές, οι οποίες προς το παρόν θα διεξαχθούν το 2018». Ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται να ψηφίσει «Ναι» για τη συνταγματική αναθεώρηση και συμπλήρωσε ότι είναι πεπεισμένος εδώ και 30 χρόνια για την αναγκαιότητα μίας τέτοιας τροποποίησης. «Στόχος της αναθεώρησης δεν είναι να περικοπούν βουλευτές, αλλά να υπάρξει ένα θεσμικό σύστημα πιο αποτελεσματικό», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τι θα συμβεί αν επικρατήσει το «όχι»

Τη στιγμή που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις «βλέπουν» την επικράτηση του «Οχι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου με 52%, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως ο Ρέντσι την επομένη θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας.

Σύμφωνα δε, με ειδικούς είναι πιθανό ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος να πει «Ναι» σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με επικεφαλής τον πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, παρότι ο τελευταίος απάντησε στις φήμες λέγοντας πως πρόκειται για «σενάρια φαντασίας».

Βέβαια, η διάρκεια ζωής της μεταβατικής κυβέρνησης δεν προβλέπεται μακρά, αλλά μόλις τριών ή έξι μηνών ώστε να θεσπιστεί η αναθεώρηση του εκλογικού νόμου της χώρας και στη συνέχεια να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ολα αυτά, ενώ η ιταλική Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί πως το «Οχι» δεν θα σημάνει μόνο πολιτική κρίση, αλλά και οικονομική, την ώρα που ήδη παρατηρείται διαρκής αστάθεια στην οικονομία της χώρας, με τις αγορές να τρέμουν για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκβασης του δημοψηφίσματος. Το «όχι» θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι επενδυτές θα βλέπουν λιγότερο ελκυστική την ιταλική αγορά. Οι Financial Times προχωρούν σε μία τολμηρή πρόβλεψη υποστηρίζοντας πως το «Οχι» θα μπορούσε να επιταχύνει την έξοδο από το ευρώ.