Στιγμιότυπο από το test event της Ενόργανης Γυμναστικής | REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo
Επικαιρότητα

Hi-tech πρόβες Ολυμπιακών Αγώνων

Ανιχνευτές εντοπίζουν όσους μετακινούνται, ή δεν φορούν τη μάσκα τους. Ηλεκτρονικές συσκευές μετρούν τη διασπορά σταγονιδίων στον αέρα. Κινητά τηλέφωνα προειδοποιούν για επικίνδυνη πολυκοσμία... Η υψηλή τεχνολογία είναι το «ατού» του Τόκιο για Αγώνες με γεμάτες εξέδρες
Sportscaster

Το τετραήμερο τουρνουά ενόργανης γυμναστικής με την επωνυμία «Μίτινγκ Φιλίας και Αλληλεγγύης», το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο Τόκιο, ήταν το πρώτο διεθνές αθλητικό γεγονός -οποιουδήποτε σπορ- που φιλοξένησε η ιαπωνική πρωτεύουσα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την επακόλουθη ανακοίνωση για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Ηταν και μια πρόβα για το υγειονομικό πρωτόκολλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στο μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού, στην οποία συμμετείχαν οι 32 διαγωνιζόμενοι αθλητές (από την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ), οι συνοδοί τους, το προσωπικό που εργάστηκε για το event, δημοσιογράφοι, και πάνω από 2.000 φίλαθλοι.

Οι Ιάπωνες θέλησαν να δείξουν στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα οτι διαθέτουν τη γνώση και τα μέσα, ώστε να διοργανώσουν ασφαλείς Αγώνες, και -μάλλον- τα κατάφεραν. «Αυτό το τουρνουά δίνει το παράδειγμα για το πώς πρέπει να διεξάγονται οι αθλητικές συναντήσεις σε μια περίοδο που υπάρχουν υγειονομικοί περιορισμοί», τόνισε μέσω βιντεο-μηνύματος ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί το Τόκιο.

Τα μέτρα ήταν σχολαστικά. Τα μέλη όλων των αποστολών και οι εκπρόσωποι των media διέμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο, υποβάλλονταν σε Covid-τεστ κάθε μέρα (πριν πάρουν το πρωινό τους), δεν επιτρεπόταν η παρουσία τους σε άλλον όροφο εκτός από τον δικό τους, και από το ξενοδοχείο μπορούσαν να μετακινηθούν (με ειδικά οχήματα) μόνο για τις προπονήσεις τους -ξεχωριστές για κάθε ομάδα- και τους αγώνες.

Στην αρένα «Γιογιόγκι», ένα θαύμα αρχιτεκτονικής που το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει το χάντμπολ και το μπάντμιντον, 13.291 θέσεων, επιτράπηκε η παρουσία 2.500 θεατών. Ολοι τους θερμομετρήθηκαν πριν εισέλθουν στο γυμναστήριο, φορούσαν διαρκώς μάσκα που τους προμήθευσαν στην είσοδο οι διοργανωτές, τήρησαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις με θρησκευτική ευλάβεια και -το πιο εντυπωσιακό- απέφυγαν τα επιφωνήματα (για να μη διασπείρουν σταγονίδια). Εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους για τις προσπάθειες των αθλητών μόνο με το χειροκρότημά τους, ακριβώς όπως τους είχε ζητηθεί. Στο τέλος αποχώρησαν σε γκρουπ των δέκα ατόμων, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ηταν μια επίδειξη της (παροιμιώδους) πειθαρχίας των Γιαπωνέζων.

Για την υγειονομική ασφάλεια του τουρνουά επιστρατεύτηκε και η υψηλή τεχνολογία, για την οποία, επίσης, φημίζονται οι Ιάπωνες. Είχε χρησιμοποιηθεί και στην προηγούμενη πρόβα: στους αγώνες μπέιζμπολ μεταξύ των ομάδων Baystars και Hanshin Tigers, που διεξήχθησαν στο Τόκιο το τριήμερο 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου. Την τρίτη και τελευταία μέρα στο γήπεδο «Γιοκοχάμα» (χωρητικότητας 32.402 θεατών) είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 27.000 φίλαθλοι. Εκτός από τα συνήθη μέτρα, ανιχνευτές εντόπιζαν όσους μετακινούνταν ή δεν φορούσαν τη μάσκα τους, ενώ hi-tech ηλεκτρονικές συσκευές μετρούσαν τη διασπορά σταγονιδίων στον αέρα. Για όλους τους θεατές ήταν υποχρεωτικό να εγκαταστήσουν στο κινητό τους μια εφαρμογή, που τους προειδοποιούσε για τα σημεία του γηπέδου στα οποία υπήρχε επικίνδυνη πολυκοσμία. Και μια άλλη, που επέτρεπε την άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Τις επόμενες μέρες οι δοκιμές θα συνεχιστούν, αυτή τη φορά στο «Τόκιο Ντομ», ενώ πολύ σύντομα η ιαπωνική κυβέρνηση θα άρει την απαγόρευση εισόδου στη χώρα από 150 προορισμούς, αλλά μόνο για τους αθλητές που επιθυμούν να προετοιμαστούν για τους Αγώνες στις εγκαταστάσεις στις οποίες θα αγωνιστούν το προσεχές καλοκαίρι. Γι αυτούς σχεδιάζεται να κινούνται, επί 14 μέρες μετά την άφιξή τους στο Τόκιο, σε συγκεκριμένα σημεία, και οι μετακινήσεις τους θα παρακολουθούνται μέσω του GPS των κινητών τους τηλεφώνων.

Σήμερα (Πέμπτη), στη συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με τις Αρχές του Τόκιο και αξιωματούχους της διοργάνωσης, θα γίνει και μια πρώτη συζήτηση για το αν θα πρέπει να επιτραπεί (και κάτω από ποιές προϋποθέσεις) σε φιλάθλους από το εξωτερικό να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία και να παρακολουθήσουν από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα στάδια θα γεμίσουν και χωρίς επισκέπτες, από τους 36 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο (που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη στη Γη). Από την άλλη, όμως, ένα παγκόσμιο «ψηφιδωτό» στις εξέδρες θα δώση άλλη χάρη στην κορυφαία διοργάνωση των σπορ.