Τη διαμάχη του με τον Ραλφ Λόρεν, που σχεδόν τού κόστισε τη δουλειά, κι άγνωστα περιστατικά για τη ζωή του διάσημου σχεδιαστή, φέρνει ξανά στην επιφάνεια η επανέκδοση της βιογραφίας «Genuine Authentic: The Real Life of Ralph Lauren», του συγγραφέα Μάικλ Γκρος, όπως έγραψε η Daily Mail.
Ο Ραλφ Λόρεν «μίσησε» τόσο πολύ το βιβλίο του Γκρος, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003, που όχι μόνο σταμάτησε να του μιλάει για 15 χρόνια -μεταξύ 2000 και 2015- αλλά τον έκανε και «persona non grata» στον κόσμο της μόδας, με αποτέλεσμα οι συντάκτες περιοδικών να αποφεύγουν να του αναθέσουν δουλειές επειδή φοβούνταν ότι θα χάσουν τις προσοδοφόρες διαφημίσεις του σχεδιαστή.
Ο Γκρος εξέδωσε το «Genuine Authentic: The Real Life of Ralph Lauren» χωρίς την έγκριση του σχεδιαστή, που του είχε αναθέσει αρχικά τη βιογραφία του. Αφορμή για τη μεγάλη κόντρα τους ήταν η βιογραφία που συνέταξε ο Γκρος τότε, στην οποία περιλαμβάνονταν περιστατικά και λεπτομέρειες, οι οποίες δεν άρεσαν καθόλου στον Λόρεν.
Παρόλο που ο σχεδιαστής είχε αναθέσει ο ίδιος στον Γκρος την βιογραφία, τελικά δεν συμφώνησαν στους όρους οπότε του ζήτησε να μην την εκδώσει, αλλά ο συγγραφέας τον αγνόησε, κάνοντάς το τελικά χωρίς την άδειά του. Στο βιβλίο του ο Γκρος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως ο Ραλφ Λόρεν είχε μια «φρικτή και σκοτεινή πλευρά» που ερχόταν σε πλήρη αντίφαση με την προσεγμένη, δημόσια εικόνα του. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως στη δεκαετία του ’80, ο σχεδιαστής που ήταν τότε παντρεμένος, είχε σχέση με την Κιμ Νίε, το 27χρονο μοντέλο που ήταν εκείνο τον καιρό το πρόσωπο της καμπάνιας τους αρώματος Safari. Ο Λόρεν φέρεται να έληξε τη σχέση μετά το τελεσίγραφο της συζύγου του.
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται επίσης πως το αριστοκρατικό στο άκουσμα όνομα του Ραλφ Λόρεν ήταν επινοημένο και πως στην πραγματικότητα καταγόταν από Εβραίους γονείς, μετανάστες στην Ευρώπη, κι ονομαζόταν Ralph Lifshitz. Το Λόρεν προέκυψε όταν έγινε 18 ετών και στο πάρτι γενεθλίων του ρώτησε τους φίλους του ποιο καινούριο του όνομα προτιμούν – το Λόρεν ή το Λόντον.
Σύμφωνα με τον Γκρος, το 1987 ο Ραλφ Λόρεν κόντεψε σχεδόν να πεθάνει από όγκο στον εγκέφαλο και όταν ήταν 50 ετών έπαθε κρίση μέσης ηλικίας, κάτι που τον οδήγησε να απατήσει τη γυναίκα του και να συνάψει εξωσυζυγική σχέση με μια βρετανή συντάκτρια μόδας. Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται δε και ένα άγνωστο περιστατικό με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Όπως γράφει ο Γκρος, ο Λόρεν, που έχει ύψος 1,68 μ., είχε προσπαθήσει να φλερτάρει την πριγκίπισσα, η οποία βέβαια τον απέρριψε, αρνούμενη να χορέψει μαζί του σε ένα γκαλά. «Μετά βίας μου φτάνει ως το στήθος», φέρεται να είπε τότε χαριτολογώντας η πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Προς υπεράσπισή του, ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε παραπλάνησε τον Ραλφ Λόρεν για τις προθέσεις του σχετικά με τη βιογραφία και θεωρεί πως, παρά την οργή, κατά βάθος ο σχεδιαστής το σεβάστηκε αυτό. Ο Γκρος για να ολοκληρώσει το βιβλίο μίλησε άλλωστε και με δεκάδες πρώην υπαλλήλους του σχεδιαστή και η εικόνα που του έδωσαν ήταν πως ο Λόρεν είναι ένα «κακό και κυριαρχικό αφεντικό». «Χαρακτηριστικά που τον έκαναν τόσο επιτυχημένο, όπως η εμμονή και ο έλεγχος ήταν αρνητικά όταν τα εξέταζες σε ανθρώπινο επίπεδο», λέει ο Γκρος, που παραδέχεται ωστόσο πως κανείς στη βιομηχανία της μόδας, όσο πλούσιος κι αν έγινε, δεν πλησίασε στο ελάχιστο «τη φήμη, τα πλούτη ή την επιρροή» του Ραλφ Λόρεν.
Και, ασχέτως με την όποια κατηγορία του αποδίδεται, ο συγγραφέας έχει δίκιο…