Ο θάνατος σκέπασε κυριολεκτικά την Πομπηία ελάχιστα λεπτά μετά την τρομερή έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. Oπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, μέσα σε διάστημα μόλις 15 λεπτών οι κάτοικοι της ιταλικής πόλης είχαν πεθάνει.
Στη νέα μελέτη πήραν μέρος ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας, του Πανεπιστημίου του Μπάρι και της Βρετανικής Γεωλογικής Μελέτης του Εδιμβούργου. Οπως αναφέρουν, αμέσως μετά την έκρηξη του ηφαιστείου δημιουργήθηκε ένα πυροκλαστικό ρεύμα (καυτά αέρια και ηφαιστειακά υλικά) το οποίο εισέβαλε με σφοδρότητα στην Πομπηία.
Ενας πραγματικός Αρμαγεδδώνας έπεσε στα κεφάλια των κατοίκων της πόλης. Μια βροχή από στερεοποιημένα κομμάτια λάβας κατέστρεφε την πόλη και σκότωνε όποιον βρισκόταν στο διάβα της. Τη μεγάλη ζημιά, όμως, προκάλεσε το πέπλο της τέφρας και των αερίων που κάλυψε την Πομπηία, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος οξυγόνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέσα σε διάστημα 10-20 λεπτών χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία.
«Το φονικό νέφος είχε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 100 βαθμών Κελσίου και αποτελούνταν από διοξείδιο του άνθρακα, πυρακτωμένη τέφρα, ηφαιστειακό γυαλί και άλλα υλικά. Στόχος μας ήταν σχεδιάσουμε μια προσομοίωση που να δείχνει τις επιπτώσεις που είχαν τα πυροκλαστικά ρεύματα, τα οποία σχηματίστηκαν μετά την έκρηξη στην περιοχή της Πομπηίας. Είναι πιθανό μερικές δεκάδες άνθρωποι να πέθαναν από την πτώση των πετρωμάτων, αλλά οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία. Αυτά τα 15 λεπτά μέσα στο κολασμένο νέφος πρέπει να έμοιαζαν ατελείωτα για τους κατοίκους που δεν πρέπει να είχαν κατανοήσει τι ακριβώς συνέβαινε. Οι κάτοικοι της Πομπηίας είχαν μάθει να ζουν με σεισμούς, αλλά όχι με εκρήξεις. Ετσι βρέθηκαν προ εκπλήξεως και τους κατάπιε το ηφαιστειακό νέφος» αναφέρει ο Ρομπέρτο Ιζάια στέλεχος του INGV, εκ των επικεφαλής της μελέτης.