Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να εγκρίνει και δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου τους κατά της Covid-19 για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.
Το αίτημα αυτό βασίζεται στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο Ισραήλ, εν μέσω ενός κύματος της επιδημίας που οφειλόταν στην παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού, επεσήμαναν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.
Σύμφωνα με την Pfizer και την BioNTech, τα δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν ότι «μια επιπλέον αναμνηστική δόση εμβολίου τεχνολογίας mRNA αυξάνει την ανοσογονικότητα και μειώνει τα ποσοστά των μολύνσεων και της σοβαρής νόσησης».
Για τον λόγο αυτό οι εταιρείες ζήτησαν από την FDA να εγκρίνει τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης.
Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 από τις αρχές Ιανουαρίου στους άνω των 60 ετών, ενώ από τα τέλη του ίδιου μήνα το πρόγραμμα επεκτάθηκε για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Η τέταρτη δόση εμβολίου επιτρέπει να παραχθούν τρεις με πέντε φορές περισσότερα αντισώματα σε σχέση με την τρίτη δόση, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας.
Ηδη κάποιες χώρες –όπως η Δανία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Σουηδία– χορηγούν τέταρτη δόση εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι και τα άτομα με ανοσοκαταστολή.
Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, είχε προκαλέσει έκπληξη με τις δηλώσεις τους, καθώς είχε παραδεχτεί πως μία τέταρτη δόση κατά του κορονοϊού είναι τελικά απαραίτητη (εδώ).
«Αυτή τη στιγμή, η προστασία που έχουμε από την τρίτη δόση είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά καλή έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, δεν είναι τόσο καλή έναντι της μόλυνσης, αλλά δεν διαρκεί πολύ», είπε ο Μπουρλά.
Η Pfizer και άλλες φαρμακευτικές δουλεύουν, πάνω σε εμβόλια που θα προστατεύουν έναντι μελλοντικών μεταλλάξεων του ιού, πρόσθεσε.
«Η Ομικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που έχουμε δώσει, αλλά επίσης η διάρκεια της προστασίας δεν είναι πολύ μεγάλη», είπε.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δουλεύουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε ένα εμβόλιο που όχι μόνο θα προστατεύει έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον, αλλά θα μπορεί και να προστατεύει για τουλάχιστον ένα χρόνο», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και έλληνες ειδικοί, εξηγούν ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί και έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις νέες μεταλλάξεις και ειδικά στην Ομικρον που επικρατεί.
«Σύμφωνα με την ανασκόπηση δεδομένων, η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ως προς τη μείωση των λοιμώξεων (νέων κρουσμάτων) είναι της τάξης του 50%, δηλαδή αρκετά χαμηλά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είναι το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει, διότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας και να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Ομως το 50% είναι κριτήριο χαρακτηρισμού σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενός αποτελεσματικού εμβολίου», εξηγεί η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμού.
Παράλληλα, η ίδια διευκρινίζει ότι η τέταρτη δόση δεν είναι λύση και ότι χρειάζονται νέα εμβόλια που να είναι αποτελεσματικά σε όλα τα στελέχη του κορονοϊού και επίσης να έχουν μακροπρόθεσμη προστασία (εδώ).
Πάντως, αν κριθεί ότι χρειάζονται και τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τα άτομα άνω των 65 ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανάψει το πράσινο φως, ακόμη και αν δεν έχουν λάβει επέκταση έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ). Υπενθυμίζεται ότι και η τρίτη δόση στη χώρα μας ξεκίνησε να χορηγείται, περίπου 10 ημέρες πριν την εγκρίνει η ΕΜΑ.