Ένα πούμα εκμεταλλεύτηκε την απουσία ανθρώπων στο Σαντιάγκο για να το επισκεφτεί | REUTERS/ Andres Pina
Επικαιρότητα

H καραντίνα έφερε την άγρια ζωή στις πόλεις

Πολλά είδη ζώων που οι κάτοικοι των αστικών περιοχών έβλεπαν μόνο σε ντοκιμαντέρ βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις έρημες από κόσμο πόλεις. Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν το φαινόμενο αλλά αδυνατούν να το πράξουν αφού είναι εγκλωβισμένοι και αυτοί μέσα στην καραντίνα
Protagon Team

Καθώς μεγάλος μέρος της ανθρωπότητας βρίσκεται σε καραντίνα τα ζώα άρχισαν να… ξεθαρρεύουν και να βγαίνουν από τις κρυψώνες τους κινούμενα σε περιοχές και σημεία που μέχρι τώρα όχι απλά απέφευγαν να πλησιάσουν αλλά δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους εκεί. Πούμα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης Σαντιάγκο της Χιλής, ελάφια στους δρόμους της ιαπωνικής πόλης Νάρα ενώ πάπιες διασχίζουν τους δρόμους του Παρισιού. Κάποια ζώα εισέρχονται στις αστικές περιοχές αναζητώντας τροφή ενώ άλλα απλά επειδή πολύ απλά η απουσία των ανθρώπων τους το επιτρέπει.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους ειδικούς να μελετήσουν την συμπεριφορά των ζώων. Πρόκειται όπως λένε κάποιοι για ένα τεράστιας έκτασης πείραμα που απρόσμενα εξελίσσεται μπροστά μας αλλά το πρόβλημα όπως επισημαίνουν είναι ότι λόγω της καραντίνας οι ζωολόγοι και περιβαλλοντολόγοι δεν μπορούν να το παρατηρήσουν.

«Είμαι ενθουσιασμένος για ότι βλέπω να συμβαίνει, για την δραστηριότητα που έχουν τα ζώα εξαιτίας της απουσίας των ανθρώπων αλλά και του θορύβου που παράγουμε. Βέβαια θα πρέπει να πω ότι θα χρειάζονταν μήνες για να σχεδιαστεί ένα τέτοιου είδους πείραμα και πρέπει να δούμε τώρα πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση» αναφέρει ο Γκρέιμ Σάνον, λέκτορας ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Bangor στην Ουαλία. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται κοντά στην πόλη Λαντούντνο στην οποία πριν μερικές μέρες η απουσία των κατοίκων λόγω της καραντίνας προκάλεσε την εισβολή των αγριοκάτσικων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

«Από την στιγμή που οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι στο πεδίο της έρευνας για να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα η εμφάνιση κάποιου ζώου σε μη αναμενόμενη περιοχή δεν μπορεί να αξιολογηθεί και παραμένει απλά μια είδηση» υποστηρίζει ο Ματ Λάρσεν διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Έρευνας Σμιθσόνιαν στον Παναμά. Ο Λάρσεν είδε πρόσφατα ρακούν να έχουν πάει στην παραλία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του και να παίζουν ανέμελα σε ώρα που κανονικά η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από κόσμο αλλά λόγω καραντίνας δεν υπήρχε πλέον κανείς.

Οι σύμμαχοι των ειδικών

Αυτή την στιγμή οι επιστήμονες που δεν μπορούν λόγω καραντίνας να δουν τι συμβαίνει εξαρτώνται από τις κάμερες που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία για την παρατήρηση των ζώων και από άλλα όργανα όπως κολάρα GPS που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα ζώα. Όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν προβλήματα αφού οι κάμερες και άλλα είδη εξοπλισμού παρατήρησης ζώων χρειάζονται συντήρηση (αλλαγή μπαταριών κ.α.) η οποία δεν μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο. «Συνήθως οι εργασίες συντήρησης γίνονται κάθε 60-70 μέρες και τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 80-90 μέρες χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί» αναφέρει ο Σάνον.

Ελάφια κάνουν βόλτα στην περιοχή Χάρολντ Χιλ στο Εσεξ της Βρετανίας

Οι κάμερες ασφαλείας αλλά και οι κάμερες της τροχαίας θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις παρατηρήσεις των κινήσεων των ζώων στις αστικές περιοχές αλλά επειδή η ο αποθηκευτικός χώρος των συστημάτων στα οποία είναι συνδεδεμένες είναι μικρός οι εικόνες που καταγράφουν διαγράφονται μετά από λίγες μέρες για να γίνει αποθήκευση των καινούργιων. Έτσι οι επιστήμονες στρέφονται πλέον στους πολίτες και τους ζητούν σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο ζώο της άγριας φύσης μέσα στην πόλη να το φωτογραφίσουν ή να το βιντεοσκοπήσουν.

«Οι πολίτες πρέπει όταν βλέπουν μπροστά τους άγρια ζώα να τα καταγράφουν. Βλέπω ανθρώπους να καταγράφουν εικόνες από δελφίνια που άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στις ακτές του Μουμπάι (η παλιά Βομβάη). Κατά την διάρκεια της καραντίνας άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονταν για τα πτηνά άρχισαν να ασχολούνται μαζί τους» αναφέρει ο Ανίς Αντχερία, πρόεδρος Κοινοπραξίας Διατήρησης Άγριας Ζωής (WCT) της Ινδίας. Βέβαια η συλλογή και αξιολόγηση του υλικού που προσφέρουν οι πολίτες έχει δυσκολίες. Σε μικρότερες πόλεις ή χωριά τόσο της Ινδίας όσο και άλλων χωρών είναι συχνό φαινόμενο να κάνουν την εμφάνιση τους άγρια ζώα όπως ελέφαντες ή ακόμη και τίγρεις και τώρα λόγω της συγκυρίας κάνουν την εμφάνιση τους φωτογραφίες και βίντεο από τέτοια περιστατικά τα οποία όμως συνέβησαν πριν την εμφάνιση της πανδημίας και την καραντίνα. Επίσης κάνουν την εμφάνιση τους στο Διαδίκτυο βίντεο όπως ένα με την παρουσία δελφινιών στα κανάλια της Βενετίας ή ένα με μεθυσμένους ελέφαντες σε αστικές περιοχές της Κίνας τα οποία αποδείχθηκαν πλαστά.

Οι διακοπές και οι κίνδυνοι

«Θα πρέπει επίσης να λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι πολλές από τις επισκέψεις των άγριων ζώων στις αστικές περιοχές δεν έχουν πίσω τους κάποιο υπόβαθρο που χρήζει επιστημονικής αξιολόγησης αλλά πρόκειται απλά για περιέργεια και μόλις κάνουν την επανεμφάνιση τους οι άνθρωποι τα ζώα θα επιστρέψουν εκεί που βρίσκονταν διακόπτοντας αυτή την μάλλον ασυνήθιστη περίοδο διακοπών που βιώνουν» υποστηρίζει ο Ματ Λάρσεν.

Πάπιες κάνουν βόλτα έρημους δρόμους του Παρισιού. (Backgrid)

Ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχία είναι για τα ζώα που έμαθαν να εξαρτούν την επιβίωση τους από τα απορρίμματα των ανθρώπων. «Στο Μουμπάι υπάρχουν πολλοί άγριοι σκύλοι που βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια. Τι θα γίνει όταν κάνουν την εμφάνιση τους και άλλα άγρια ζώα αναζητώντας τροφή; Μια πιθανή επίπτωση θα είναι να υπάρξουν διαφόρων ειδών επαφές ανάμεσα σε αυτά τα ζώα και να υπάρξει ανταλλαγή ασθενειών» αναφέρει ο Ανίς Αντχερία.

«Κάποια ζώα μόλις οι άνθρωποι επανεμφανιστούν θα επιστρέψουν γρήγορα εκεί που ζούσαν. Όμως κάποια ζώα μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο αναπροσαρμογής και μια από τις συνέπειες θα είναι να υπάρξουν τροχαία ατυχήματα με αυτά τα ζώα όταν θα βγουν ξανά απότομα και μαζικά στους δρόμους τα αυτοκίνητα. Μια θετική επίπτωση που ίσως να υπάρξει από αυτή την εξέλιξη είναι ότι οι άνθρωποι θα επανεκτιμήσουν την άγρια ζωή και θα δουν με άλλο μάτι από εδώ και πέρα την αναγκαιότητα της ύπαρξης της» αναφέρει ο Ματ Λάρσεν.