Ο έβδομος κατά σειρά ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ενθρονίστηκε το Σάββατο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.
Όπως σημειώνει το iefimerida.gr, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε στην ενθρόνιση ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος ο οποίος παρέδωσε την ποιμαντική ράβδο, ενώ την Εκκλησία της Ελλάδας ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και την κυβέρνηση των ΗΠΑ ο υπουργός Υγείας, ‘Αλεξ Αζάρ.
Από νωρίς βρέθηκε στο ναό η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Μητσοτάκη.
Το παρών έδωσαν επίσης ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η απερχόμενη Ρένα Δούρου όπως και οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Για την τελετή ταξίδεψε από την Ελλάδα και άγημα της Προεδρικής Φρουράς.
«Ιστορική ημέρα για την ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής» χαρακτήρισε την τελετή ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Αναπτύσσοντας το όραμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε ότι αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές μας ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μία Εκκλησία που αγκαλιάζει τους νέους μας, όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας.
«Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί όπου ζούνε και εκεί όπου μαθαίνουν: στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας. Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού Σώματος του Χριστού. Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους -όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές Του- με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης και επέκτασης της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, που τη χαρακτήρισε «καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή», ενώ τόνισε την αξία της διακονίας προς την Εκκλησία.
«Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας -η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας-, τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας».
Αναφερόμενος στον ναό του Αγίου Νικολάου, είπε πως «αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών -αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό Του- να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τι είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης. Σας διαβεβαιώ ότι η καρδιά μου είναι, επίσης, έτοιμη και σταθερή γι’ αυτό το καθήκον».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους προκατόχους του που -όπως είπε- διαμόρφωσαν και προσδιόρισαν την εξαιρετική αυτή Εκκλησία. «Μεταξύ αυτών, πρώτο τον Σεβασμιότατο Δημήτριο, ο οποίος με τιμά με τη σημερινή παρουσία του και μου παραδίδει την Εκκλησία που διακόνησε με πίστη και επιμέλεια επί δύο δεκαετίες. Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τόλμη περπάτησε στο πλάι του Martin Luther King Jr. ενάντια στο πολιτιστικό ρεύμα της εποχής και ακόμη ενάντια στις συμβουλές των ομολόγων του».
Μνημόνευσε επίσης τον Αρχιεπίσκοπο και μετέπειτα Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος συνειδητοποίησε τη σημασία της άρσης των φραγμών με τις άλλες Ομολογίες και θρησκευτικές κοινότητες. «Φιλοδοξία μου -είπε-είναι να φυτέψω και να πολλαπλασιάσω τα ποικίλα δώρα τους στο εύφορο έδαφος αυτής της Εκκλησίας και αυτής της γης, καθώς απλώνω το χέρι μου για έναν διάλογο αγάπης και αλήθειας με τους αδελφούς και τις αδελφές μας των άλλων Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Η καρδιά μου είναι έτοιμη και αποφασισμένη να ακολουθήσει το ρηξικέλευθο και λαμπρό παράδειγμά του».