Πενήντα τέσσερα χρόνια. Τόσα έχουν περάσει από τον πρώτο διαστημικό «περίπατο», το ιστορικό επίτευγμα του σοβιετικού κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ το 1965. Και επί τόσα χρόνια παρέμεινε μια ανθρώπινη δραστηριότητα στο Διάστημα ανδρική –οι λίγες αστροναύτισσες που το είχαν επιχειρήσει είχαν πάντα συνοδό. Οχι πια όμως.
Δύο αστροναύτισσες της NASA, η πεπειραμένη Κριστίνα Κοχ και η αρχάρια Τζέσικα Μάιρ, πήραν το μεσημέρι της Παρασκευής τον «περίπατό» τους στο Διάστημα, επισκευάζοντας τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι δύο γυναίκες αναμενόταν να παραμείνουν επί πεντάωρο και πλέον στον ανοιχτό διαστημικό χώρο εκτελώντας τις εργασίες τους.
Η έξοδός τους ξεκίνησε στις 15:40 ώρα Ελλάδας και αφορούσε την αντικατάσταση ενός εξαρτήματος φόρτισης/εκφόρτισης που εμπόδιζε να λειτουργεί σωστά μια μπαταρία λιθίου η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών.
Αυτή η έξοδος των δύο γυναικών καταγράφεται στην ιστορία των διαστημικών επιτευγμάτων του ανθρώπου, επειδή είναι η πρώτη χωρίς τη συνοδεία άνδρα αστροναύτη. Μέχρι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό «περίπατο» είχαν πάντα δίπλα τους έναν άνδρα συνοδό.
Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο, το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο Διάστημα – μεταξύ τους οι γυναίκες είναι 15 και όλες Αμερικανίδες πλην μίας, της Σοβιετικής που το επιχείρησε πρώτη από όλες, το 1984, και ονομάζεται Σβετλάνα Σαβίτσκαγια.
Ο γυναικείος διαστημικός περίπατος της Παρασκευής είχε προγραμματισθεί για τον περασμένο Μάρτιο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος.
Και μια σύμπτωση: Ο Αλεξέι Λεόνοφ έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά και τους άλλους που ενδεχομένως θα ανακαλύψουμε χάρη στο επίτευγμά του, μόλις πριν από λίγες ημέρες (εδώ).