Μπορεί το Γουχάν να μην είναι παγκοσμίως γνωστή μεγαλούπολη σαν το Πεκίνο ή τη Σανγκάη, αλλά το μέρος όπου εμφανίστηκε ο θανατηφόρος κοροναϊός ιός είναι μία πολυκατοικημένη πόλη με συνδέσεις με κάθε μεριά του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών, το Γουχάν έχει πληθυσμό 8,9 εκατομμυριών ανθρώπων, σχεδόν όσους έχει το Λονδίνο και μία μελέτη εκτιμά πως είναι η 42ή μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Οι τοπικές αρχές πάντως μιλούν για 11 εκατομμύρια κατοίκους.
Τόσο το μέγεθος, όσο και η οικονομική σημασία της πόλης, εξηγούν γιατί ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα στην Ασία και ακόμη και στις ΗΠΑ. Εν συντομία, πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων ταξιδεύει στο Γουχάν και φέρνει σαν… σουβενίρ και τον κοροναϊό πίσω στην πατρίδα του.
20 εκατ. επιβάτες πέρασαν από το αεροδρόμιο του Γουχάν το 2016, το οποίο προσφέρει απευθείας πτήσεις προς Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι και πολλούς άλλους προορισμούς. Αρκετοί από αυτούς τους επιβάτες πιθανότατα να ήταν φοιτητές, καθώς στο Γουχάν υπάρχουν 52 ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης και 700.000 προπτυχιακοί φοιτητές. Καμία άλλη πόλη στην μεγαλύτερη χώρα του κόσμου δεν έχει περισσότερους.
Δεν πρόκειται, όμως, για μία απλή φοιτητούπολη. Χτισμένη δίπλα στον ποταμό Γιανγκτσέ, μπορεί να καυχιέται πως σχεδόν οι μισές από τις 500 εταιρείες της λίστας του Forbes έχουν κάνει εκεί επενδύσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει, σύμφωνα με το BBC, οι γαλλικές επιχειρήσεις, με την Πεζό και τη Σιτροέν να διατηρούν ένα κοινό εργοστάσιο στην πόλη.