Τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν ονομάσει τον φόρο «GAFA», από τα αρχικά των Google, Apple, Facebook και Amazon |
Επικαιρότητα

Google, Apple, Facebook και Amazon στο στόχαστρο της γαλλικής κυβέρνησης

Μια φορολογία της τάξης του 3% επί των εσόδων μεγάλων διαδικτυακών κολοσσών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ
Protagon Team

Έναν φόρο που βάζει στο «στόχαστρο» τους (κυρίως αμερικανικούς) τεχνολογικούς «κολοσσούς» εισήγαγε την Τετάρτη η γαλλική κυβέρνηση – μια πρόταση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Ο φόρος της τάξεως του 3% θα επιβάλλεται, συγκεκριμένα, επί των ψηφιακών πωλήσεων που παρουσιάζουν περίπου 30 μεγάλες εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ -βασικά, στο στόχαστρο της γαλλικής κυβέρνησης μπήκαν οι Google, Apple, Facebook και Amazon, εξ ου και τα γαλλικά ΜΜΕ ονόμασαν τον φόρο «GAFA», από τα αρχικά των τεσσάρων επιχειρήσεων.

Ο Λεμέρ εκτιμά ότι ο φόρος θα οδηγήσει σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως και όπως είπε αφορά σε ψηφιακές επιχειρήσεις με ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 750 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ στη Γαλλία.

«Εάν αυτά τα δύο κριτήρια δεν πληρούνται, δεν θα επιβάλλονται φόροι», διευκρίνισε ο Λεμέρ.

Η πλειονότητα των εταιρειών που θα φορολογηθούν είναι αμερικανικές, ενώ περιλαμβάνονται και εταιρείες από την Κίνα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία με γνωστότερες τις Uber, Airbnb, Booking και Criteo.

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, η φορολογία θα στοχεύσει και στις διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες κερδίζουν προμήθειες μέσω της διασύνδεσης πελατών με εταιρείες.

Αντιθέτως, εταιρείες που πωλούν τα προϊόντα τους στις δικές τους ιστοσελίδες δεν θα υποστούν την συγκεκριμένη φορολογία.

Ο υπουργός τόνισε ότι «υπάρχει ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης καθώς οι παραπάνω ψηφιακοί κολοσσοί πληρώνουν σήμερα 14% λιγότερο φόρο απ’ ό,τι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης».

Όπως τονίζουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο φόρος επιβλήθηκε την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να καλύψει τα μέτρα ελάφρυνσης για να εκτονώσει το κλίμα έντασης που κυριαρχεί στη Γαλλία από τα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους, λόγω των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων, που απαιτούν δικαιότερη φορολογία για όλους.