Μια κυρία προσπαθεί να διασχίσει τις λάσπες στην φάρμα του Γκλάστονμπερι. Το κοινό του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να «γερνά» | Facebook
Επικαιρότητα

Γκλάστονμπερι: το κορυφαίο φεστιβάλ «γερνά» μαζί με το κοινό του

Με 15.000 επισκέπτες να είναι πάνω από 50 ετών καταλαβαίνετε ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι δυσάρεστο είναι αυξημένες. Φέτος η ομάδα ιατρικής περίθαλψης του φεστιβάλ απαρτίζεται από 800 άτομα!
Protagon Team

Οι σκηνές έχουν στηθεί. Τόσο αυτές που θα υποδεχτούν κορυφαίους μουσικούς όσο και εκείνες που θα φιλοξενήσουν 200.000 φανατικούς ροκάδες.

Το φεστιβάλ μουσικής και τεχνών Γκλάστονμπερι ξεκίνησε χθες, 26 Ιουνίου, στο Σόμερσετ της Μεγάλης Βρετανίας μετά από ένα χρόνο αποχής.

Χιλιάδες σκηνές έχουν ήδη στηθεί στον χώρο του φεστιβάλ (REUTERS/Henry Nicholls)

Κορυφαία συγκροτήματα όπως οι Cure και οι Killers αναμένεται να εμφανιστούν το Σαββατοκύριακο στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ γνωστή ως Pyramid Stage (Σκηνή Πυραμίδα).

Την Κυριακή αναμένεται επίσης να εμφανιστεί και η Αυστραλή  Κάιλι Μινόγκ, καθώς και η Μάιλι Σάιρους, το πρώην «κακό κορίτσι» της Disney.

Οι Cure σε παλαιότερη φωτογράφιση τους για το περιοδικό Rolling Stone. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Γκλάστονμπερι το 1986. Σήμερα είναι όλοι εξηντάρηδες! (Facebook)

Πανέτοιμοι για κάθε πιθανή «στραβή»

Οι οργανωτές του φεστιβάλ αποφάσισαν φέτος να δώσουν μεγάλη έμφαση στην ομάδα ιατρικών υπηρεσιών.

Ο λόγος; Ο αυξανόμενος κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη τύπου 2.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατασκηνωτές του Γκλάστονμπερι μπορεί η ηλικία να είναι απλά ένας αριθμός.

Ομως, με 15.000 επισκέπτες να είναι πάνω από 50 ετών καταλαβαίνετε ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι δυσάρεστο είναι αυξημένες.

Το 2017 στο Γκλάστονμπερι, τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν καρδιακές προσβολές αλλά ευτυχώς τα κατάφεραν.

Ο Κρις Χάουζ, επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών του φεστιβάλ, δήλωσε ότι η ομάδα του έχει στην διάθεσή της πέντε επιπλέον απινιδωτές σε σχέση με το 2017.

«Με το πέρασμα του χρόνου, το προφίλ ηλικίας έχει αλλάξει. Βλέπουμε περισσότερους ηλικιωμένους ανθρώπους με καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνιες ασθένειες- όλα όσα τα πρώτα χρόνια διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν είχαμε δει ποτέ, επειδή όλοι ήταν κάτω των 30. Αυτό όμως έχει αλλάξει πλέον», τόνισε ο κ. Χάουζ.

Οπως αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times, η ομάδα του Χάουζ, αποτελείται από 800 άτομα προσωπικό και πέντε οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ διαθέτει επίσης κινητή μονάδα ακτινογραφίας ακτίνων Χ και εξοπλισμό υπερήχων.

«Είναι κάτι που, όταν το χρειάζεστε, το χρειάζεστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που τίθενται σε εφαρμογή για να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα σενάρια», είπε κλείνοντας ο υπεύθυνος ιατρικών υπηρεσιών του φεστιβάλ.

Περιβαλλοντολογική ευαισθησία

Παρά το γεγονός ότι το φεστιβάλ θεωρείται ένα από τα κορυφαία του κόσμου, τα τελευταία χρόνια έχει προκληθεί σάλος από τους τόνους σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι κατασκηνωτές.

Ετσι από φέτος, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ρύποι, οι οργανωτές του Γκλάστονμπερι απαγόρευσαν αυστηρά τα πλαστικά μπουκάλια στον χώρο του φεστιβάλ.

Λίγα λόγια για το Γκλάστονμπερι

Το φεστιβάλ Γκλάστονμπερι (Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts), είναι ένα πενθήμερο φεστιβάλ σύγχρονων έργων τέχνης που λαμβάνει χώρα στο Πίλτον του Σόμερσετ στην Αγγλία.

Ξεκίνησε πριν 40 χρόνια με το εισιτήριο να κοστίζει τότε μόλις 1 στερλίνα. Σήμερα το αντίτιμο για είσοδο στο φεστιβάλ ανέρχεται στις 275 στερλίνες.

Εκτός από τη σύγχρονη μουσική, το φεστιβάλ φιλοξενεί χορό, κωμωδία, θέατρο, τσίρκο, καμπαρέ και άλλες τέχνες.

Μια νεαρή γυναίκα ποζάρει ως… έργο τέχνης (REUTERS/Henry Nicholls)

Στο φεστιβάλ εμφανίζονται κορυφαίοι καλλιτέχνες της ποπ και της ροκ αλλά και άλλων ειδών μουσικής, σε δεκάδες σκηνές που στήνονται στην φάρμα, ιδιοκτησίας του 83χρονου πλέον Μάικλ Ιβις.

Ο ιδρυτής του φεστιβάλ και ιδιοκτήτης της φάρμας στην οποία λαμβάνει χώρα, Μάικλ Ιβις, δεν λέει ποτέ όχι σε μια σέλφι (REUTERS/Henry Nicholls)

Το φεστιβάλ λαμβάνει μεγάλη κάλυψη τηλεόρασης και εφημερίδων. Απαιτεί εκτεταμένες υποδομές όσον αφορά την ασφάλεια, τις μεταφορές, το νερό και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η πλειοψηφία του προσωπικού είναι εθελοντές, βοηθώντας το φεστιβάλ να συγκεντρώσει εκατομμύρια λίρες για φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Την Pyramid Stage έχουν τιμήσει με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Rolling Stones, οι Radiohead, οι Muse, οι Coldplay, ο David Bowie, οι Red Hot Chili Peppers, οι Smiths του Morissey και ο Ρόμπερτ Πλαντ των θρυλικών Led Zeppelin.

Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι η απουσία νέων καλλιτεχνών από την κεντρική σκηνή του φεστιβάλ, αν εξαιρέσει κανείς τον ράπερ STORMZY, ο οποίος πιθανότατα συμπεριλήφθηκε για λόγους «μουσικής ισορροπίας».

Είναι άραγε όλοι οι νέοι καλλιτέχνες της ροκ και ποπ μουσικής κατώτεροι των περιστάσεων; Ή μήπως είναι οι οργανωτές του Γκλάστονμπερι κολλημένοι με το θρυλικό μεν αλλά πάντως παρελθόν.

Η Pyramid Stage, η κεντρική δηλαδή σκηνή, φιλοξενεί κορυφαίους καλλιτέχνες εδώ και 40 χρόνια (Twitter)