Με σύμμαχο τα self tests ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και κυρίως με αυτήν την προληπτική εξέταση που γίνεται στο σπίτι, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει τα περιστατικά υπερμετάδοσης στις σχολικές αίθουσες.
Σύμφωνα με όσα είχε πει πρόσφατα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ο τρόπος διαχείρισης της νόσου στα σχολεία έχει αλλάξει, κυρίως επειδή οι άνθρωποι που είναι μεγάλης ηλικίας και με τους οποίους διαμένουν τα παιδιά, έχουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιαστεί, αλλά και επειδή υπάρχει το self test (εδώ).
Ωστόσο, έκδηλος είναι ο φόβος των γονέων, οι οποίοι προβληματίζονται να στείλουν το παιδί τους σε μία σχολική αίθουσα, στην οποία το 50% των μαθητών έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό και το τμήμα παραμένει σε κανονική λειτουργία.
Μιλώντας στο Protagon, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι τα παιδιά είναι ασφαλή σε κάθε περίπτωση, διότι η πολιτεία έχει ήδη ετοιμάσει ένα καλό σχέδιο για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων στα παιδιά, ακόμη και σε περίπτωση που υπάρξουν πολλά περιστατικά.
Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι υπάρχουν ήδη πολλά κρούσματα σε ανηλίκους και ότι τα σχολεία δεν είναι ο χώρος όπου αναμένονται συρροές κρουσμάτων.
«Πάρα πολλά παιδιά είναι σε εξωσχολικές δραστηριότητες, συναντιούνται με φίλους τους και μπορούν να κολλήσουν. Και βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι το 20% των κρουσμάτων, που είναι σημαντικό ποσοστό. Αυτό που κάνουμε με το self test στα σχολεία είναι ότι βρίσκουμε τελείως ασυμπτωματικά παιδιά και τα απομακρύνουμε, πριν να μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο», εξηγεί η κυρία Γκάγκα. «Τα παιδιά αυτά που θα βρεθούν θετικά, ακολούθως θα κάνουν rapid test ή PCR. Δεν είναι το σχολείο ο τόπος που θα μεταδοθεί ο κορονοϊός», τονίζει η ίδια.
Σχέδια για να πείσουν περισσότερους ηλικιωμένους
Την ίδια στιγμή, η κυρία Γκάγκα αποκαλύπτει σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα και αναμένεται να πείσει ακόμη περισσότερα άτομα, άνω των 60 ετών, να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού.
Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο παράγοντες από τοπικές κοινωνίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, θα ενημερώνουν τους πολίτες τους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Στη μάχη της ενημέρωσης αναμένεται να επιστρατευτούν δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δάσκαλοι και καθηγητές, αλλά και ιερείς.