Η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η Tζάνετ Γιέλεν, που διετέλεσε και πρόεδρος της Fed, έκανε μία βαρυσήμαντη πρόταση προς την παγκόσμια κοινότητα: οι χώρες να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν από κοινού την επιβολή ενός φόρου στις πολυεθνικές, μεγάλες εταιρείες, και στο μικρότερο επίπεδο. Το νόημα της αμερικανικής κίνησης βρίσκεται στην ανάγκη περιορισμού του φορολογικού ανταγωνισμού που αντικειμενικώς αναπτύσσεται μεταξύ των κρατών και διευκολύνει το φαινόμενο των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων».
Η πρόταση της Γιέλεν έγινε σε μία χρονική στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των εταιρικών φόρων από το 21% στο 28%, έπειτα από τη μείωση που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ το 2017 (τότε οι εταιρικοί φόροι ήταν στο 35%). Από την αύξηση της φορολογίας στις ΗΠΑ θα αντληθούν οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος βελτίωσης των υποδομών που έχει εξαγγείλει ο Μπάιντεν και έχει κοστολογηθεί στα 2,3 τρισ. δολάρια, λέει και ο ιστότοπος Axios.
Οι σχετικές διαβουλεύσεις για την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης θα γίνουν στο πλαίσιο της G20. Αν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμφωνήσουν, τότε η φορολογική σταθερότητα που θα προκύψει θα επιτρέψει την ανάπτυξη ισορροπημένων επενδύσεων (ιδιωτικών και δημοσίων), ενώ θα αποτρέψει και τη μετεγκατάσταση της επιχειρηματικής έδρας στους προαναφερθέντες «παραδείσους».
Η Γιέλεν θα αποσαφηνίσει λεπτομερώς την πρότασή της σε ομιλία της στο Συμβούλιο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, στο Σικάγο: «Η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι περισσότερο από το πώς οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ανταγωνίζονται άλλες εταιρείες σε παγκόσμιες κούρσες συγχωνεύσεων και εξαγορών» θα πει, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσίευσε ο Axios. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη θα διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα, θα συγκεντρώνουν επαρκή φορολογικά έσοδα, θα επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά και θα ανταποκρίνονται στις κρίσεις».
Η πράσινη ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, η εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της πρόσβασης στα εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν επίσης την ομιλία της Γιέλεν, η οποία με τις συγκεκριμένες αναφορές επιδιώκει κατά κάποιον τρόπο να προκαταλάβει και τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (που θα γίνουν άμεσα, στην Ουάσινγκτον).
«Μαζί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για να βεβαιωθούμε ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται και ευημερεί με πιο ισότιμους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, προωθώντας παράλληλα και την καινοτομία» θα πει η Γιέλεν.