Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» | Intime
Επικαιρότητα

Γιατρός Νοσοκομείου «Σωτηρία»: Νοσηλεύουμε σαραντάρηδες και πενηντάρηδες

Σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πολλά άτομα με κορονοϊό, που σύμφωνα με τα στατιστικά δεν ανήκουν ηλικιακά σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Μάλιστα μεταξύ τους υπάρχουν και αθλητές!
Protagon Team

Την αγωνία όσων δουλεύουν στο σύστημα υγείας να μη χαθεί κανείς από την αλυσίδα σωτηρίας των ασθενών εκφράζει η συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με πνευμονίες λόγω κορονοϊού.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι «κάθε εκπαιδευμένος επαγγελματίας υγείας που λείπει από τη νοσηλευτική αλυσίδα είναι πρόβλημα και κίνδυνος για όλη την αλυσίδα και τους ασθενείς».

Η κυρία Γκάγκα κάνει λόγο για αυστηρά πρωτόκολλα που μπαίνουν σε εφαρμογή όταν έρχονται σε επαφή με ασθενή που νοσεί από από Covid-19.

«Προσέχουμε ακόμα και τον τρόπο που βγάζουμε τα βρώμικα ρούχα, για να μην κινδυνεύσουμε εμείς αλλά και κανείς άλλος. Πρέπει στους αναπνευστικούς ασθενείς να παρακολουθούμε συνεχώς το οξυγόνο τους και να προσαρμόζουμε ανάλογα την οξυγονοθεραπεία ή και την υποστήριξη της αναπνοής».

Η κυρία Γκάγκα, που είναι μέλος ΔΣ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Υγείας κατά των Αναπνευστικών Παθήσεων (global health alliance against respiratory disease) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τονίζει ότι η έγκαιρη αγωγή είναι σημαντική στις πνευμονίες και στους νοσηλευόμενους, γι’ αυτό και «αρχίζουμε άμεσα αγωγή» και συμπληρώνει πως οι καπνιστές και οι άρρωστοι με ΧΑΠ είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και πνευμονίες.

«Προσπαθούμε πάντα να πείσουμε τους ασθενείς μας να μην καπνίζουν, δεν έχουμε προς το παρόν αρκετά στοιχεία συγκεκριμένα για τον κορονοϊό» καταλήγει.

«Νοσηλεύουμε σαραντάρηδες και πενηντάρηδες»

Οσον αφορά τους νέους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» επισημαίνει «νοσηλεύουμε και σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Κάποιοι έχουν παράγοντες κινδύνου, κάποιοι είναι απολύτως υγιείς ή ακόμα και αθλητές. Σίγουρα, η κατάσταση του ανοσοποιητικού έχει σημασία και υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, αλλά νομίζω κανείς δεν είναι άτρωτος».

Η ίδια επισημαίνει ότι για τους γιατρούς, αλλά και τους ασθενείς, είναι ένα καινούργιο νόσημα για το οποίο «μαθαίνουμε κάθε μέρα για να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Παρακολουθούμε κάθε λεπτομέρεια και πρωτόκολλο, κάθε νέα μελέτη και φάρμακο. Και μας νοιάζει να προσφέρουμε την καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς, ιατρικά και ανθρώπινα. Να ξέρουν ότι τους φροντίζουμε σωστά και ότι είμαστε εκεί, δίπλα τους».

Ποια συμπτώματα του κορονοϊού οδηγούν σε νοσοκομείο

Για τα πρώιμα συμπτώματα και τον θόρυβο που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, η κυρία Γκάγκα διευκρινίζει ότι «τα συμπτώματα είναι κακουχία, καταβολή, πυρετός –όχι απαραίτητα υψηλός– και βήχας. Μερικές φορές, και γαστρεντερικά συμπτώματα. Με ήπια συμπτώματα, καθόμαστε σπίτι. Εντονα συμπτώματα ή δύσπνοια πρέπει να κάνουν τον ασθενή να επικοινωνήσει με γιατρό ή και να πάει στο νοσοκομείο, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Τα έντονα συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν κάθε άρρωστο να επικοινωνήσει με τον γιατρό του».