Το 2004 ένας σεισμός ανοικτά της Σουμάτρας προκάλεσε τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 226.000 άνθρωποι σε 13 χώρες, εκ των οποίων πάνω από 120.000 στην Ινδονησία. Μετά από αυτήν την καταστροφή η χώρα είχε εγκαταστήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα προειδοποίησης για τέτοιες περιπτώσεις.
Ενώ λοιπόν η Ινδονησία τώρα μετρά τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, αρκετοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που δεν λειτούργησε καλά στο συγκεκριμένο σύστημα και τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας πάντως υπερασπίζεται τον εαυτό της από τις επικρίσεις ότι χρησιμοποίησε ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη από τέτοιες καταστροφές.
Οι ειδικοί από την πλευρά τους επισημαίνουν τις δυσκολίες τις πρόγνωσης ενός τσουνάμι στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας των 17.000 νησιών και των 261 εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ελλιπή χρηματοδότηση των συγκεκριμένων συστημάτων.
Αρκετοί είναι αυτοί που ασκούν κριτική στις ινδονησιακές Αρχές ότι ακύρωσαν πολύ νωρίς την προειδοποίηση για τσουνάμι.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η προειδοποίηση ακούστηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Παρασκευής και έκανε λόγο για πιθανά κύματα ύψους 3 μέτρων. Η συγκεκριμένη προειδοποίηση ακυρώθηκε λίγο αργότερα, στις 18.36. Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία υποστηρίζει ότι η προειδοποίηση σταμάτησε μόνο όταν το τσουνάμι «χτύπησε» τις ακτές της χώρας.
Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του οργανισμού, ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη καταγγελία που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η δουλειά μας βασίζεται σε ένα σύστημα υπολογιστή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Το σύστημα προειδοποίησης λειτουργεί με την έγκριση άλλων 28 χωρών στον Ινδικό Ωκεανό» υποστήριξε.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι Αρχές καλούνται να δώσουν άμεσα απαντήσεις για μία πρωτοφανή τραγωδία. Αραγε, θα μπορούσε να αποφευχθεί;