Ενα νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότιo Αφρική έχει ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους. Μάλιστα, ειδικοί επισημαίνουν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εμφανίζει ανησυχητικό αριθμό μεταλλάξεων.
Η C.1.2, όπως ονομάζεται προς το παρόν, εντοπίστηκε σε όλες τις επαρχίες της Νoτίου Αφρικής, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων της χώρας. Επίσης, όπως γράφει ο Guardian, εντοπίστηκε και σε ακόμη επτά χώρες σε Αφρική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία.
Η C.1.2 τράβηξε την προσοχή των ειδικών επειδή, παρά τα χαμηλά ποσοστά στον πληθυσμό, φέρει μεταλλάξεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στις παραλλαγές ανησυχίας (VOC) ή ενδιαφέροντος (VOI), όπως η Δέλτα (Ινδίας) και η Αλφα (Βρετανίας), καθώς και κάποιες πρόσθετες μεταλλάξεις.
Τι γνωρίζουμε όμως μέχρι σήμερα για τη νέα μετάλλαξη που ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση στη ζωή μας τους επόμενους μήνες;
Την έχει κατατάξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις μεταλλάξεις ανησυχίας ή ειδικού ενδιαφέροντος;
Προς το παρόν όχι. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων της Νοτίου Αφρικής συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την C.1.2 και να εξετάζει πώς συμπεριφέρεται. Μέχρι στιγμής το στέλεχος του ιού δεν πληροί τα κριτήρια του ΠΟΥ για να χαρακτηριστεί επικίνδυνο.
Οι παραλλαγές που εντείνουν την ανησυχία είναι αυτές που έχουν υψηλή μεταδοτικότητα ή μολυσματικότητα και παράλληλα έχουν μολύνει αρκετούς ανθρώπους σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως η Δέλτα.
Γιατί υπάρχει τόση ανησυχία;
Η ιολόγος και λέκτορας Ανοσολογίας και Μολυσματικών Νοσημάτων στην Κεντρική Κλινική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δρ Μέγκαν Στέιν, υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στις συγκεκριμένες μεταλλάξεις που έχει το στέλεχος C.1.2.
«Περιέχει αρκετές βασικές μεταλλάξεις τις οποίες εντοπίζουμε σε άλλες παραλλαγές που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες. Κάθε φορά που συναντάμε αυτές τις μεταλλάξεις, τις παρακολουθούμε στενά για να κατανοήσουμε τη δράση τους. Επίσης, γνωρίζουμε πλέον ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις μπορούν να κάνουν ένα στέλεχος του κορονοϊού πιο δυνατό ή πιο ασθενές», εξηγεί η δρ Στέιν.
Υπάρχει περίπτωση η μετάλλαξη αυτή να εξαφανιστεί;
Ναι. Υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές του κορονοϊού που εμφανίζονται συνεχώς και εξαφανίζονται προτού προλάβουν να προκαλέσουν πρόβλημα.
Πολλές από αυτές είναι πολύ εύθραυστες. Πάντως, η C.1.2 θα πρέπει να αποδειχθεί πολύ γρήγορη και δυνατή για να καταφέρει να επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα. Ωστόσο, επειδή ακριβώς ο επιπολασμός της είναι εξαιρετικά χαμηλός, το πιο πιθανό σενάριο είναι να εξαφανιστεί.
Είναι τα υπάρχοντα εμβόλια αποτελεσματικά έναντι της C.1.2;
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για το νέο στέλεχος. Εχει όμως κάποιες κοινές μεταλλάξεις με τα στελέχη Αλφα και Δέλτα. Οπότε, το πιο πιθανό είναι το εμβόλιο να μην έχει τη δυνατότητα να το εξουδετερώσει εξίσου επιτυχώς με το αρχικό στέλεχος του ιού, για το οποίο έχει παρασκευαστεί, αλλά να είναι αποτελεσματικό μέχρις ενός σημείου», εξηγεί η δρ Στέιν.
Προφανώς θα απαιτηθούν κλινικές μελέτες ή και κλινική εμπειρία από άτομα που έχουν εμβολιαστεί και στο μέλλον θα μολυνθούν από το νέο στέλεχος, για να μάθουμε ακριβώς πόσο αποτελεσματικό είναι στις μεταλλάξεις.
«Με βάση τη μέχρι σήμερα γνώση μας στις μεταλλάξεις, εικάζουμε ότι το νέο στέλεχος θα είναι σε θέση να διαφύγει εν μέρει της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά, τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν υψηλά επίπεδα προστασίας από νοσηλεία και θάνατο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων της Νοτίου Αφρικής.