Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά τουλάχιστον εννέα επιθέσεις αγελάδων σε πεζοπόρους έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2020 | Lena Much
Επικαιρότητα

Γιατί οι αγελάδες στις Αλπεις επιτίθενται στους τουρίστες;

Οι οικονομικές εξελίξεις έχουν φέρει στα όριά τους τούς αγρότες, αλλά και τα ζωντανά τους, τα οποία, με εκατομμύρια τουρίστες να καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι στα αυστριακά βουνά, έχουν όλο και λιγότερο ζωτικό χώρο για την εκτροφή τους
Protagon Team

Για τον Ράινχαρντ Πφουρτσέλερ, η φάρμα που είχε στην αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλου, κάπου ψηλά στις Αλπεις, ήταν πάντα σαν ένα κομμάτι του Παραδείσου πάνω στη Γη. Θα ξυπνούσε σε μία αγροικία με ιστορία τριών αιώνων και μόλις κοιτούσε έξω από τα παράθυρο, θα έβλεπε, ήδη, αγελάδες να κάνουν τις βόλτες τους στο λιβάδι, με τις χιονισμένες βουνοκορφές να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο», είπε.

Μέχρι που έφτασε εκείνο το ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα, όταν αντίκρισε μερικούς διασώστες να μαζεύουν ένα σώμα, που δεν φαινόταν να κινείται, από το χωράφι του.

Οσο το ελικόπτερο που μετέφερε το θύμα μακριά σηκωνόταν, ο Πφουρτσέλερ έμαθε ότι μία 45χρονη γερμανίδα πεζοπόρος έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης, δεχόμενη, όπως αποδείχθηκε, θανάσιμους τραυματισμούς στο στήθος και στην καρδιά.

Δυστυχώς, ο αγρότης γνώριζε πολύ καλά τους φονιάδες της, ήταν η Μπέα, η Φλάουερ και οι υπόλοιπες αγελάδες του.

Στο παρελθόν, παρόμοιες επιθέσεις ήταν σπάνιες, μα όχι πλέον. Σε μία περίοδο που οι μεγάλες οικονομικές αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των αγροτών, τα πλάσματα που προηγουμένως πρωταγωνιστούσαν σε διαφημιστικές καμπάνιες για να φέρουν τουρίστες στις Αλπεις, τώρα τους διώχνουν μακριά.

Το μικρο χωριό στο οποίο κατοικεί ο Ράινχαρντ Πφουρτσέλερ (Twitter)

Εναν χρόνο μετά το ατύχημα της Γερμανίδας, άλλος ένα πεζοπόρος έχασε τη ζωή του στις Αλπεις, το 2014 και άλλος ένας το 2017. Μια νεαρή μητέρα, που κρατούσε το παιδί της, ποδοπατήθηκε και ένα ζευγάρι αναγκάστηκε να πηδήξει στο κενό από ύψος 15 μέτρων για να μην έχει την ίδια τύχη.

Τόσο η μητέρα και το βρέφος, όσο και το ζεύγος, επιβίωσαν, αλλά οι παρ’ ολίγον θανάσιμες εμπειρίες τους γέμισαν την περιοχή με πινακίδες, γραμμένες στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά, που προειδοποιούν τους περαστικούς: Διασχίστε τα βοσκοτόπια με δική σας ευθύνη.

Το θέμα πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, που άρχισαν να εμφανίζονται διαφημιστικά σποτάκια και βίντεο, στα οποία διάσημοι σκιέρ και ηθοποιοί προειδοποιούν για τους κίνδυνος που κρύβουν τα ζώα στις Αλπεις, ενώ στα σκαριά είναι και μία εφαρμογή που θα ενημερώνει τους πεζοπόρους για την πορεία ελεύθερων κοπαδιών αγελάδων, ώστε να τα αποφεύγουν.

Κρίνοντας από τα τουλάχιστον εννιά ατυχήματα που έχουν καταγραφεί από τον Ιούνιο, μάλλον θα χρειαστούν πολλά περισσότερα διαφημιστικά για να πειθαρχήσουν οι πεζοπόροι που περίμεναν τόσο καιρό για να βγουν, επιτέλους, από τα σπίτια τους και να εξερευνήσουν το απέραντο πράσινο των βουνοπλαγιών.

«Κάποιοι από εσάς μπορεί να μη νομίζετε ότι είναι τόσο σοβαρό», είπε στην Washington Post ο Αντρέας Φρέιζιντζερ, ένας οπτικός από την Βιέννη, «αλλά έχετε ιδέα πόσο τρομακτικό είναι να βλέπεις ένα κοπάδι αγελάδων να κατευθύνεται προς εσένα, πόσο γρήγορες και ευκίνητες είναι;»

Ναι, όπως αποκαλύπτει ο άκρως περιγραφικός τόνος του, η ερώτηση είναι ρητορική και ο Αντρέας μιλάει από εμπειρία. Ο 50χρονος έκανε μία μονοήμερη, οικογενειακή εκδρομή στις ανατολικές Αλπεις, όταν ένα ιδιαίτερα αγριεμένο κοπάδι όρμησε καταπάνω τους. Κατάφεραν να βγουν ζωντανοί μόνο επειδή άφησαν το σκυλί τους να τρέξει ελεύθερο και οι αγελάδες προτίμησαν να κυνηγήσουν το τετράποδο, αντί τους ανθρώπους.

Οταν ο Αντρέας γύρισε πίσω για να βρει τον σκύλο του, είχε ελάχιστο χρόνο να σκεφτεί από πού προέρχονταν τα γρήγορα βήματα που άκουσε και έπειτα βρέθηκε στο έδαφος, να παλεύει με μία αγελάδα, α λα Λεονάρντο ντι Κάπριο στο «The Revenant».

Τραυματίστηκε βαριά, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και πλέον μπορεί να λέει στα παιδιά του πώς είναι να πέφτει πραγματικά πάνω σου το βάρος ενός μεγάλου… πιάνου. Δεν έχει σταματήσει την πεζοπορία στις Αλπεις, είναι τόσο όμορφα όπως λέει, αλλά «ο κόσμος πρέπει να μάθει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι.»

Το τοπίο φαίνεται, όντως, πανέμορφο και η πεζοπορία στις Αλπεις πιθανότατα θα φαινόταν ελκυστική ακόμη και στους μεγαλύτερους υπέρμαχους της καθιστικής ζωής, αλλά για να διατηρηθεί αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον είναι απαραίτητη η ύπαρξη των αγελάδων.

Τοπία σαν αυτό φέρνουν εκατομμύρια τουρίστες στο Τιρόλο (Twitter)

Εδώ και επτά αιώνες, κάθε καλοκαίρι οι αγρότες οδηγούν τα κοπάδια τους στα λιβάδια των βουνοπλαγιών και έτσι οι αγελάδες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον, αφήνοντας πίσω ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Με τις οπλές τους να κάνουν το έδαφος σταθερό και με τις γλώσσες τους να περιποιούνται τα γρασίδια και τα αγριολούλουδα, οι αγελάδες δημιουργούν χλοερά βοσκοτόπια και εντελώς ασυναίσθητα σμιλεύουν το τέλειο φόντο για ταινίες σαν τη «Μελωδία της Ευτυχίας».

Πέρυσι, όμως, η συνύπαρξη των αγροτών και των αγελάδων με τους τουρίστες και τους πεζοπόρους άρχισε να απειλείται, όταν ένα δικαστήριο αποφάσισε πως ο Ράινχαρντ Πφουρτσέλερ ήταν ο μόνος υπαίτιος για τον θάνατο της Γερμανίδας στο χωράφι του. Ως αποτέλεσμα, ο αγρότης έπρεπε να πληρώσει μία αποζημίωση ύψους 210.000 δολαρίων στην οικογένεια της γυναίκας.

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε σάλο στις τάξεις των αγροτών και κάποιοι από αυτούς σκέφτηκαν να απαγορεύσουν την είσοδο στη γη τους στους πεζοπόρους, οι οποίοι, πλέον, δεν θα είχαν πρόσβαση στις Αλπεις. Αλλοι, αναλογίστηκαν αν θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν να πηγαίνουν τα ζώα τους στις βουνοπλαγιές, που πολύ σύντομα θα μετατρέπονταν από ονειρικά βοσκοτόπια σε πυκνά δάση.

Στην πραγματικότητα, καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επιθυμούσε αυτές τις εξελίξεις, αλλά οι τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών ακολουθούν πτωτική τάση και θα ήταν αδύνατον για τους αγρότες να σηκώσουν το έξτρα βάρος που θα φέρουν οι νομικές διαμάχες και οι αποζημιώσεις.

Οι αρχές γρήγορα πήραν το μήνυμα. Ακόμη και ο αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την υποστήριξή του για τον Πφουρτσέλερ και λίαν συντόμως ο νόμος άλλαξε, ώστε να υποστηρίζει τους αγρότες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τον Μάιο του 2020, το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας έκρινε τη γερμανίδα τουρίστρια επίσης ένοχη και μείωσε το ποσό τις αποζημίωσης στα 92.400 δολάρια.