| YouTube/Primeministergr/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Γιατί ο Μητσοτάκης «έκαψε» το lockdown 

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού για την κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού έκρυβε ειδήσεις και παρασκήνιο, από το πώς θα κινηθεί από εδώ και μπρος η κυβέρνηση, έως το τι (πρέπει να) λένε και τι όχι οι επιστήμονες στα κανάλια
Protagon Team

Αν κάτι ήταν σαφές στο τηλεοπτικό μήνυμα διάρκειας σχεδόν 10 λεπτών που απηύθυνε στους πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ότι το lockdown είναι η τελευταία επιλογή του. Το περιέγραψε, άλλωστε, γλαφυρά ο κ. Μητσοτάκης, όταν ανέφερε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα «εκκρεμές» που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο, της πλήρους χαλάρωσης. Κάπου στη μέση, υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για αρκετούς μήνες ακόμα, ίσως και για χρόνια και, υπό αυτό το πρίσμα, το lockdown δεν είναι λύση.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να απευθύνει ένα τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες ύστερα από καιρό ήρθε μετά την ακραία φιλολογία όλων των προηγούμενων ημερών, ότι ένα lockdown είναι, ουσιαστικά, ante portas. Την εν λόγω φιλολογία συντήρησαν, μεταξύ άλλων, και μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protagon, δέχθηκαν συστάσεις ως προς τον τρόπο που τοποθετούνται στα ΜΜΕ —ίσως να μην είναι τυχαίο το πώς τοποθετήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (εδώ) ο Νίκος Σύψας, θεωρητικά από τους πιο «απαισιόδοξους» της επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός, πάντως, θέλησε να παρέμβει προσωπικά, όπως το έκανε και σε αρκετές κρίσιμες στιγμές στο πρώτο κύμα της πανδημίας, προκειμένου και να δώσει το στίγμα του, αλλά και να κλείσει τη συζήτηση για μια καθολική καραντίνα.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε αρκετά επιχειρήματα γιατί ένα lockdown θα ήταν ατελέσφορο σε αυτή τη φάση. Επιχειρήματα που έχουν συζητηθεί εδώ και εβδομάδες στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου, δεν είχαν, όμως, με ευκρίνεια παρουσιαστεί στους πολίτες. Εξ ου και έκανε λόγο για μια «νέα εγρήγορση», χωρίς οριζόντια μέτρα. Και μπορεί το δίλημμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός να ήταν το «αυτοπροστασία ή καραντίνα», για τον ίδιο, όμως, είναι σαφές ότι η επιλογή είναι η αυτοπροστασία. Αλλωστε, όπως εξήγησε, η καραντίνα έχει πολλαπλό κόστος: από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, την ανεργία, τη μείωση των δημοσίων εσόδων και την ύφεση, έως την κοινωνική μεροληψία, καθώς ο κάθε οριζόντιος περιορισμός επηρεάζει δυσανάλογα τους ισχυρότερους και τους πιο αδύναμους — «τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά», είπε μεταξύ άλλων…

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με τη λογική του κ. Μητσοτάκη, ο δρόμος προς τα εμπρός είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου αυτό είναι απαραίτητο, όπως π.χ. θα γίνει με την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων. Σύντομα θα μπουν στα αμαξοστάσια 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, ενώ ως το τέλος του έτους θα έχουν μπει άλλα 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας 300 αστικών λεωφορείων με leasing.

Υπάρχει, δε, μια ακόμα παράμετρος που ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε, αλλά έχει συζητηθεί πολλάκις στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν γινόταν ένα lockdown τώρα και η κοινωνία άνοιγε ξανά, ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα χρειαζόταν ένα νέο lockdown σε δύο μήνες; Συνεπώς, η κοινωνία και η οικονομία θα λειτουργούσαν με τη λογική του ακορντεόν;

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει και σε άλλη μια συζήτηση που παίρνει διαστάσεις, ήτοι την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ από τα όριά τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ενίσχυση των διαθέσιμων ΜΕΘ τις αμέσως επόμενες μέρες (εδώ).