Αμφιλεγόμενη διαδικασία που ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Αποτέλεσμα που ξεπερνάει τις ελπίδες που έτρεφε η κυβέρνηση (ως προς τα χρήματα που θα δώσουν οι νέοι καναλάρχες). Προσπάθεια να διευθετηθεί το χαοτικό καθεστώς στα ελληνικά ΜΜΕ. Μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει, αλλά θα έχει ως «θύματα» αρκετούς εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια. Εξουθενωτική διαδικασία που ξεπέρασε τα όρια των ανθρώπινων αντοχών.
Αντιφατικά είναι τα σχόλια και τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου για τη διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
«Επειτα από μια μαραθώνια δημοπρασία που διήρκεσε σχεδόν 66 ώρες, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε για τα επόμενα 10 χρόνια τέσσερις τηλεοπτικές άδειες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρει τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa. «Το ελληνικό κράτος φέρεται να άντλησε για τις νέες άδειες συνολικά 246 εκατομμύρια ευρώ».
Οπως επισημαίνει το dpa, τις νέες άδειες κέρδισαν τρεις εφοπλιστές και ένας εργολάβος. «Δύο από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (Alpha και Star) χάνουν τις άδειές τους. Θα πρέπει να κλείσουν εντός 90 ημερών».
Για να συμπληρώσει: «Τις νέες άδειες κέρδισαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 που υπήρχαν ήδη και οι οποίοι ανήκουν σε δύο οικογένειες εφοπλιστών. Σε αυτούς προστίθενται δύο νέοι σταθμοί: Alter Ego (ο ιδιοκτήτης είναι επίσης εφοπλιστής) και Καλογρίτσας (εργολάβος). Είναι γνωστό ότι ο ιδιοκτήτης του τελευταίου σταθμού διατηρεί φιλίες με μέλη του νυν κυβερνητικού συνασπισμού».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, tο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης όπως και η Ενωση Δημοσιογράφων επικρίνουν τη μείωση των αδειών από τις επτά στις τέσσερις. Οπως εκτιμούν, «το κλείσιμο ορισμένων σταθμών θα οδηγήσει εκατοντάδες στην ανεργία. Για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι λόγω της μείωσης των διαφημίσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ελληνική τηλεοπτική αγορά δεν είναι σε θέση να συντηρήσει όλους τους υφιστάμενους σταθμούς. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επιρρίψει επανειλημμένως στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών την κατηγορία ότι αποτελούν μέρος ενός διαχρονικού συστήματος νεποτισμού. Αντιθέτως η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο μιντιακό κατεστημένο, φίλα διακείμενο στον ίδιο».
Το ίδιο τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων αναπαράγει και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα διέθεσε τηλεοπτικές άδειες στο πλαίσιο αμφιλεγόμενης δημοπρασίας».
Wall Street Journal: «Τα εκατομμύρια στην Ελλάδα των Μνημονίων»
«H Ελλάδα συγκέντρωσε το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ από την δημοπρασία των ιδιωτικών τηλεοπτικών αδειών μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περίπου τρεις ημέρες», γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
«Δόθηκαν τέσσερις άδειες. Μόνο δύο από τα υφιστάμενα κανάλια, ο ΣΚΑΪ και ο ANT1 εξασφάλισαν άδεια εκπομπής που τους επιτρέπει να συνεχίζουν να αναμεταδίδουν. Οσα κανάλια δεν έλαβαν άδεια θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν μέσα σε διάστημα τριών μηνών, όπως δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση».
Ο πλοιοκτήτης Βαγγέλης Μαρινάκης και ο επιχειρηματίας Γιάννης Καλογρίτσας εξασφάλισαν άδειες, προσθέτει το δημοσίευμα. Με τη χώρα να είναι σε μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να δημοπρατήσει τις τηλεοπτικές άδειες για πρώτη φορά.
«Η απόφαση του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άδεια σε τέσσερα μόνο κανάλια», προσθέτει το άρθρο, «εξόργισε τους ιδιοκτήτες των ελληνικών καναλιών και την αντιπολίτευση η οποία έσπευσε να κατηγορήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι θέλει να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες με επιχειρηματικές ομάδες».
Reuters: «Πολιτικά αμφιλεγόμενο βήμα»
«Η Ελλάδα παραχωρεί νέες ραδιοτηλεοπτικές άδειες μ΄ένα πολιτικά αμφιλεγόμενο βήμα και την ελληνική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θέλει να βάλει τάξη στον ραδιοτηλεοπτικό τομέα που λειτουργεί μέχρι τώρα βυθισμένος στην κακοδιαχείριση και την διαφθορά. Ακόμη κι έτσι η κυβέρνηση κατάφερε να συλλέξει το απροσδόκητο ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Η αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είχε δηλώσει ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη μεταρρύθμιση του οπτικοακουστικού τομέα την ώρα που τα ελληνικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι, με την κίνηση αυτή περιορίζει την ελευθερία του λόγου, βάζει «λουκέτο» στους τηλεοπτικούς σταθμούς και «αφήνει άνεργους χιλιάδες ανθρώπους».
Οπως σχολιάζει το Reuters, μόνο τέσσερις έλαβαν άδεια, κατά συνέπεια τα υπόλοιπα από τα συνολικά οκτώ ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας που ήδη εκπέμπουν, θα κλείσουν. Ο ΣΚΑΪ κέρδισε την πρώτη άδεια που του επιτρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση να αναλάβει τους ολιγάρχες προκειμένου να βάλει τάξη σ΄έναν τομέα που είναι βυθισμένος στο χρέος.
Δύο νεοεισερχόμενοι στο χώρο των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ κέρδισαν άδεια, επισημαίνει το πρακτορείο.
«Οι πλειοδότες παρέμειναν κλειδωμένοι στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για περισσότερο από τρεις ημέρες με τα κινητά τηλέφωνα να έχουν απαγορευτεί προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει διαρροή», προσθέτει.
Der Standard: «Πρωτοφανής μαραθώνιος η διαδικασία των 66 ωρών»
Τρεις ιδιοκτήτες κι ένας εργολάβος είναι οι νικητές, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα «Der Standard». Επειτα από σχεδόν 66 ώρες μαραθώνιας δημοπρασίας, η κυβέρνηση των Αθηνών χορηγεί τέσσερις τηλεοπτικές άδειες με διάρκεια δέκα ετών. Αυτό ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης την Παρασκευή το πρωί.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει συνολικά το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ για τις νέες άδειες. Νικητές των νέων αδειών είναι τρεις ιδιοκτήτες κι ένας εργολάβος», γράφει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Οι προϋπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί ανήκαν κυρίως σε εφοπλιστές και εργολάβους. Στην διαδικασία ηττημένοι είναι δύο από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς: ο Alpha και το Star θα πρέπει να κλείσουν εντός 90 ημερών.
Τις νέες άδειες κέρδισαν οι σταθμοί ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1 που υπήρχαν και στο παρελθόν. Υπάρχουν και οι δύο νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί: το Alter Ego (o ιδιοκτήτης του είναι πλοιοκτήτης ) και αυτό του Καλογρίτσα (εργολάβος). Για τον Καλογρίτσα , η αυστριακή εφημερίδα σχολιάζει : «Ο ιδιοκτήτης αυτού του σταθμού είναι γνωστός για την φιλία του με στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ελληνική τηλεοπτική αγορά δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει όλους τους υφιστάμενους σταθμούς εξαιτίας της μείωσης της διαφήμισης στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για την αντιπολίτευση, ο έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πολυμέσων που να είναι πιο φιλικά προς αυτόν.
AFP: «Μαραθώνιος» με έπαθλο 246 εκατομμύρια ευρώ η δημοπρασία για τις άδειες
«Η Ελλάδα συγκέντρωσε το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ από την δημοπράτηση τεσσάρων ιδιωτικών αδειών σε μία μαραθώνια προσπάθεια κατά την οποία επικράτησαν οι πλοιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού κορυφαίας ποδοσφαιρικής ομάδα της χώρας», γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Τις τέσσερις άδειες για διάστημα δέκα ετών έλαβαν τρεις εφοπλιστές και ένας κατασκευαστής, ο τελευταίος θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στην αριστερή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η σημαντική παρουσία είναι ο 47χρονος εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού.
Η διαδικασία περικοπής του αριθμού των αδειών επικρίθηκε ως αδέξια, καθώς συνολικά οκτώ ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας λειτουργούσαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Αλλά η κυβέρνηση επέμεινε ότι τα μέσα ενημέρωσης και η διαφημιστική αγορά στην Ελλάδα είναι εξαντλημένα από την κρίση χρέους των έξι ετών κι ότι μόνο στους οικονομικά βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς θα πρέπει να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας τους.
Το παλαιότερο ιδιωτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MEGA, αποβλήθηκε πριν καν αρχίσει η υποβολή προσφορών. Αλλά και τα κορυφαία κανάλι Αlpha και Star βγήκαν επίσης νοκ άουτ από τη διαδικασία.
Οι επικριτές αυτής της διαδικασίας υποστηρίζουν ότι απλώς ήταν ένα τέχνασμα από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να αντικαταστήσει τους βαρόνους της τηλεόρασης που αντιτάχθηκαν στο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους που το προτιμούν περισσότερο.
Η πρωτοφανής δημοπρασία είδε τους ιδιοκτήτες καναλιών, αλλά και τους υποψήφιους ιδιοκτήτες να παραμένουν κλειδωμένοι σε ένα κτίριο του υπουργείου Γενικού Γραμματείας Ενημέρωσης επί τρεις νύχτες, μία διαδικασία που ορισμένες φορές περιγράφεται ως ταπεινωτική.
«Η Ελλάδα κέρδισε 246 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία για την κατανομή των τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, ως μέρος μιας μεγάλης μεταρρύθμισης του οπτικοακουστικού τομέα με στόχο την κάθαρση. Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη…», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα “L’ Express” και προσθέτει:
«Οι τέσσερις άδειες ισχύουν για μία δεκαετία και λήφθηκαν από τρεις ιδιοκτήτες κι έναν εργολάβο που θεωρείται ότι έχει στενή σχέση με την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι το αποκορύφωμα μιας μεταρρύθμισης που στόχο έχει, σύμφωνα με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον εξορθολογισμό του οπτικοακουστικού τομέα τον οποίο μέχρι τώρα ελέγχουν μία χούφτα ολιγάρχες βυθίζοντας τα ΜΜΕ σε οικονομική αδιαφάνεια», καταλήγει το δημοσίευμα.