Μήνυμα στο Μαξίμου να μην υπονομεύσει τις προσπάθειες ανάταξης της ελληνικής οικονομίας βυθίζοντας τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έστειλαν οι βιομήχανοι, οι οποίοι έκρουσαν έναν διπλό κώδωνα κινδύνου.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τα εμπόδια που συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα και που σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είχαν ως αποτέλεσμα το 2018 η χώρα μας να εμφανίσει μείωση επενδύσεων κατά τρία δισ. ευρώ και να μην μπορέσει να προσελκύσει τα αναγκαία κεφάλαια των 100 δισ. ευρώ προκειμένου να ανακτήσει σε μία πενταετία τους χαμένους ρυθμούς ανάπτυξης της πολυετούς ύφεσης.
Ο δεύτερος αφορούσε στην επαπειλούμενη παρατεταμένη προεκλογική περίοδο (μια περίοδο πέντε μηνών από τις ευρωεκλογές ως τις εθνικές) και την παροχολογία.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, πλαισιωμένος από τους κορυφαίους εκπροσώπους πέντε περιφερειακών εργοδοτικών οργανώσεων, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς εθνικές εκλογές. Ερωτηθείς για το αν η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος έχει επιπτώσεις στην οικονομία, απάντησε: «Οσο περισσότερο διαρκεί, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για παροδική ύφεση». Παράλληλα επεσήμανε: «Οι προεκλογικές παροχές και η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην οικονομία».
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξήρε τις τελευταίες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (του Γιάννη Δραγασάκη δηλαδή) για την οργάνωση των επιχειρηματικών περιοχών και τις στρατηγικές επενδύσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για παρεμβάσεις «μικρής εμβέλειας».
Οπως αναφέρουν «Τα Νέα» στο σχετικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα, ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι στον τομέα των επενδύσεων παρουσιάζεται υστέρηση σε σχέση με την Ευρώπη, αφού στην Ελλάδα έχουμε επενδύσεις 11% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη είναι πάνω από 20%. «Πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση ώστε να προσελκυστούν σοβαρές επενδύσεις, κυρίως στη βιομηχανία, οι οποίες δημιουργούν σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προσφέρουν περιθώρια αύξησης των εξαγωγών και κατά συνέπεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί θετική πορεία, αλλά θα πρέπει να αποκλειστούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ πρέπει να αναθεωρηθεί στο 3%-4%. «Μπροστά μας έχουμε ένα τριπλό επενδυτικό ανάχωμα: πτώση επενδυτικής ανταγωνιστικότητας, κάμψη επενδύσεων το 2018 κατά -1,8% του ΑΕΠ (περίπου €3 δισ.) και χαμηλές επενδυτικές επιδόσεις σε σχέση με την ΕΕ», εξήγησε.