Δεν ήταν μόνο το περιεχόμενο της ομιλίας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τη Δευτέρα, με την οποία σήμανε την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των Βρετανών. Ετσι και αλλιώς, η βασίλισσα απλά απήγγειλε τον λόγο που της είχε γράψει το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον για τη νομοθεσία που προτίθεται να περάσει στην άγνωστης διάρκειας θητεία της η κυβέρνηση.
Την ίδια σημασία όμως, έδωσαν βουλευτές, δημοσιογράφοι, αναλυτές της βασιλικής οικογένειας και βέβαια οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, στο τι φορούσε η βασίλισσα και τι όχι.
Το τελετουργικό της βασιλικής οικογένειας είναι πάντα άκρως σημαντικό στη Βρετανία και η παραμικρή παρέκκλιση από το πρωτόκολλο μπορεί να γίνει αντικείμενο ατελείωτων αναλύσεων στα ΜΜΕ.
Στις ομιλίες της για την έναρξη των εργασιών στο Κοινοβούλιο, η βασίλισσα πάντα φορά τα πιο επίσημα ρούχα της. Μια φορά δεν το έκανε, το 2017, όταν ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit φόρεσε ένα απλό μπλε ταγιέρ και ένα καπέλο, με το οποίο όμως, πέρασε αριστοτεχνικά το μήνυμά της υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τη Δευτέρα, όπως γράφουν οι Times, η Ελισάβετ τίμησε το τελετουργικό και φόρεσε το λευκό της μεταξωτό φόρεμα με τις απαστράπτουσες ασημένιες πέτρες και τη βελούδινή της κάπα και το κολιέ του 1858 με τα 26 γιγαντιαία διαμάντια, αλλά δεν ήταν όλα τα πράγματα στη θέση τους, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό.
Οπως έσπευσαν πολλοί να σχολιάσουν, έλειπε από το κεφάλι της το γεμάτο πολύτιμες πέτρες αυτοκρατορικό στέμμα, αυτό που φορά η βασίλισσα στις πιο σημαντικές εμφανίσεις.
Πρόκειται για το στέμμα που κατασκευάσθηκε ειδικά για την στέψη του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’, το 1937. Αντί αυτού, φορούσε το… κατά τι φθηνότερο διάδημα του Γεωργίου Δ’, του 1820, με μόλις… 1.300 διαμάντια και 170 πέρλες. Είναι αυτό που φορά στις φωτογραφίες της στα γραμματόσημα και τα νομίσματα και αυτό με το οποίο την έχει συνηθίσει ο λαός.
Πάντως, το αυτοκρατορικό στέμμα δεν έλειψε από την τελετή. Μπήκε πρώτο στην αίθουσα, πάνω σε ένα μαξιλάρι που κρατούσε ο ακόλουθός της και σε όλη τη διάρκεια της τελετής το είχε στο πλάι της.
Αν αναρωτιέστε γιατί φόρεσε κάτι πιο «ταπεινό» αντί για αυτό, την απάντηση την είχε δώσει η ίδια σε περυσινό ντοκιμαντέρ του BBC: τα γηρατειά.
Το στέμμα έχει πάνω του 3.000 διαμάντια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 270 πέρλες, μαζί με ένα μεγαλύτερο διαμάντι, ένα ρουμπίνι και ένα ζαφείρι. Ζυγίζει ένα κιλό. Δοκιμάστε να το φορέσετε στο κεφάλι σας για πάνω από 10 λεπτά, όσα περίπου διήρκεσε η ομιλία, ανεβοκατεβάζοντας ταυτόχρονα το κεφάλι, λόγω πρεσβυωπίας αλλά και επειδή πρέπει να ρίχνετε και καμιά ματιά και στους παρευρισκόμενους.
Στα 93 της, η βασίλισσα πλέον παραδέχθηκε ότι αυτό δεν είναι δυνατό. «Είναι πολύ βαρύ. Αν το φοράς, δεν μπορείς να κοιτάς κάτω στο χαρτί και να διαβάζεις την ομιλία, γιατί αν το κάνεις, ο αυχένας σου θα σπάσει από το βάρος. Πρέπει να κρατάς το κεφάλι ψηλά και το χαρτί με την ομιλία, στο ύψος των ματιών. Είναι δυσκίνητο».
Και για την 93χρονη μονάρχη, πλέον κουραστικό. Αντίθετα, το διάδημα που επέλεξε να φορέσει είναι πολύ πιο ελαφρύ.
Σχολιάζοντας το γεγονός στο BBC, ο Ρίτσαρντ Φιτζγουίλιαμς, με τον τόσο βρετανικό τίτλο του «ειδικού αναλυτή επί βασιλικών θεμάτων», τόνισε ότι πρόκειται για μία από τις πρακτικές αλλά αξιοπρεπείς υποχωρήσεις που αναγκάζεται να κάνει η βασίλισσα στα καθήκοντά της, λόγω ηλικίας. Ενα ακόμα παράδειγμα, είναι ότι από το 2016, χρησιμοποιεί το ασανσέρ και όχι τις σκάλες για να προσέλθει στην αίθουσα της αντίστοιχης ομιλίας.
Παρακολουθήστε εδώ όλο το τελετουργικό της ομιλίας της: