Rapid test που πραγματοποιήθηκαν σε πλατεία της Πάτρας (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Michalatos /SOOC
Επικαιρότητα

Αλλαγή στρατηγικής: Γιατί γίνονται ξαφνικά επιπλέον 12.000 τεστ την ημέρα

Οι έλεγχοι σήμερα γίνονται τυχαία και δεν υπάρχει σύστημα που να αποτυπώνει στατιστικά την επερχόμενη πανδημική εικόνα στη χώρα. Τώρα, δημιουργήθηκε ένας αλγόριθμος, με τον οποίο αναμένεται να προλαμβάνονται νωρίτερα οι εξάρσεις της νόσου σε διαφορετικές περιοχές
Γιάννης Δεβετζόγλου

Την πρώτη στατιστικά και γεωγραφικά ορθή καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας θα επιχειρήσουν οι ειδικοί από τις 28 Δεκεμβρίου, με την πραγματοποίηση επιπλέον 12.000 rapid tests (εδώ) την ημέρα. Σήμερα ημερησίως, πραγματοποιούνται περίπου 35.000 τεστ.

Πρόκειται για την πρώτη συστηματική καταγραφή, που τα αποτελέσματά της θα παρέχουν ένα ομοιογενές δείγμα του πληθυσμού, το οποίο θα βοηθά τους ειδικούς να προβλέπουν καλύτερα και έγκαιρα σε ποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα.

Μέχρι σήμερα τα τεστ γίνονται τυχαία, δηλαδή κάποια από αυτά πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ή σε συρροές όπως εργοστάσια τροφίμων και γηροκομεία, άλλα στα σύνορα της χώρας, κάποιοι πολίτες μεταβαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα χωρίς συμπτώματα κ.λπ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά τεστ να μην είναι αντιπροσωπευτικός της δραστηριότητας της νόσου ανά περιοχή και οι επιστήμονες να αντιλαμβάνονταν την έξαρση στις Περιφέρειες από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις ασθενών. Όταν δηλαδή είναι ήδη αργά.

Η συστηματικοποίηση των τεστ που προστίθεται στην εθνική στρατηγική ελέγχων, αναμένεται να αποτελέσει ακόμη έναν παράγοντα πρόβλεψης της εξέλιξης ανά περιοχή, σε συνάρτηση πάντα με άλλους παράγοντες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κ.λπ. καθώς πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και χώρες που κάνουν πολλά τεστ, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, δεν έχουν καταφέρει να κάνουν σωστά τέτοιου είδους προβλέψεις. «Και μπορεί ως γενική αρχή να γνωρίζουμε ότι όσα τεστ και να έχει μία χώρα δεν είναι ποτέ αρκετά, αλλά η οργάνωση των τεστ στο κατάλληλο δείγμα πληθυσμού είναι ακόμη πιο σημαντική», εξηγεί στο Protagon στέλεχος του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, χώρες όπως η Ελλάδα που δεν έχουν επαρκείς πόρους, προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο με τις δαπάνες που μπορούν να καλύψουν, οπότε ό,τι γίνεται τρόπον τινά θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικά σχεδιασμένο, ώστε να έχει προστιθέμενη αξία.

Με τεχνητή νοημοσύνη

Η ανάγκη για ορθή καταγραφή του μείγματος του πληθυσμού μέσω των τεστ υπήρχε εδώ και καιρό, όμως υπήρχαν δύο βασικά προβλήματα.

Το πρώτο ήταν ότι στα πρώτα rapid test που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα στις 21 Σεπτεμβρίου, θα έπρεπε να ελεγχθεί η εγκυρότητά τους, καθώς πρόκειται για νέα τεχνολογία. Αφού βρέθηκε ότι έχουν απόκλιση από 4% έως 6% από το PCR τεστ, το οποίο θεωρείται απολύτως έγκυρο, οι ειδικοί προσπάθησαν να βρουν λύση για τους συστηματικούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η δημιουργία ενός ειδικού υπολογιστικού προγράμματος και οι παράμετροι που θα έπρεπε να επεξεργάζεται για το όσο το δυνατόν πιο άρτιο στατιστικό δείγμα ανά γεωγραφική περιοχή και με βάση τη λεπτομέρεια του ταχυδρομικού κώδικα.

Η λύση δόθηκε μέσω ενός υπολογιστικού προγράμματος με εξιδεικευμένους αλγόριθμους.

Τους τελευταίους μήνες η ομάδα του Κίμωνα Δρακόπουλου, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), ο οποίος δημιούργησε και το σύστημα PLF που θα πρέπει οποιοσδήποτε περνάει τα σύνορα της χώρας να έχει συμπληρώσει, δημιούργησε και τη νέα πλατφόρμα, που θα επιλέγει όλους όσους καθημερινά δηλώνουν στο testing.gov.gr ότι επιθυμούν να κάνουν rapid test.

Η φόρμα της πλατφόρμας που θα ανοίξει τη Δευτέρα το βράδυ

Ετσι, μέσα από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα βρίσκεται πίσω από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο υπολογιστής θα επιλέγει ποιοι θα πρέπει να εξεταστούν, ώστε να υπάρχει και σωστό στατιστικό δείγμα.

Το σύστημα ανοίγει το βράδυ της Δευτέρας και οι συστηματικοί και οργανωμένοι έλεγχοι ξεκινούν στις 28 Δεκεμβρίου.

Δείγμα από το μήνυμα που θα έρχεται στο κινητό για το ραντεβού

Οι πολίτες που θα επιλεγούν από τον υπολογιστή, θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους και θα προσέρχονται σε ένα από τα 386 σημεία όπου θα γίνονται τα τεστ. Θα υπάρχουν 278 Κέντρα Υγείας, 98 Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 σημεία που θα δημιουργήσει ο ΕΟΔΥ.