Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ | REUTERS/Vasily Fedosenko
Επικαιρότητα

Γιατί έρχεται για δύο ώρες ο Σταϊνμάγερ στη Θεσσαλονίκη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (και υποψήφιος των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού για την προεδρία της χώρας) με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά θα εγκαινιάσουν την Κυριακή έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η επίσκεψη θα διαρκέσει δύο ώρες
Χριστίνα Ταχιάου

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ελλάδα, την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα έρθει στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, θα εγκαινιάσουν την έκθεση με τίτλο «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το βίωμα» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Ιστορίας του Βερολίνου.

Η επίσκεψη θα διαρκέσει μόλις δύο ώρες, εκ των οποίων η πρώτη στο Μουσείο και η δεύτερη στη Συναγωγή των Μοναστηριωτών, όπου ο κ. Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και με επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Ανάμεσά τους, θα είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο: ο Χάιντς Κούνιο, επιζών του Αουσβιτς.

Η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάγερ στη Θεσσαλονίκη είναι βαθιά συμβολική. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας σε λίγους μήνες, καθώς αυτή είναι η υποψηφιότητα στην οποία κατέληξαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στη Γερμανία. «Μια εξαιρετική υποψηφιότητα», όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Πριν, λοιπόν, εκλεγεί, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έρχεται να συνεχίσει αυτό που άρχισε ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοαχίμ Γκάουκ στην Ελλάδα, το 2014.

Σε εκείνη την επίσκεψη, ο πρόεδρος Γκάουκ από το χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων ζήτησε συγνώμη για τα γερμανικά εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, εξήγγειλε τη δημιουργία του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει και προωθήσει «την επιστημονική ενασχόληση με τις διμερείς σχέσεις από την ελληνική ανεξαρτησία ως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση στα μέτρα για την έρευνα και διδασκαλία για τη γερμανική κατοχή στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση.

Το Ταμείο έχει ως προϋπολογισμό το ποσό του 1.000.000 ευρώ το χρόνο και προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί χρηματοδοτείται η έκθεση την οποία θα εγκαινιάσει ο κ. Σταϊνμάγερ μαζί με τον κ. Κοτζιά.

Τα περισσότερα project του Ταμείου θα αφορούν τη Βόρειο Ελλάδα, καθώς είναι ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί με τη Γερμανία. Εκτός από τα μαρτυρικά χωριά, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, από εδώ προέρχεται το μεγάλο κύμα της μετανάστευσης στη Γερμανία.