Στις κάλπες προσήλθαν εκτάκτως, την Τρίτη, οι κάτοικοι της Γροιλανδίας, για να ψηφίσουν για τη νέα τους κυβέρνηση.
Οι πρόωρες εκλογές, που σύμφωνα με το BBC, θα έχουν επιπτώσεις στα διεθνή συμφέροντα στην Αρκτική, γίνονται μετά από μία διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό για την κατασκευή ενός μεγάλου ορυχείου.
Η χώρα, με πληθυσμό 56.000 κατοίκους, ανήκει στη Δανία, αλλά χαίρει ενός ημιαυτόνομου καθεστώτος, και βρίσκεται ανάμεσα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Διαθέτει ένα μεγάλο και ανεκμετάλλευτο απόθεμα από σπάνιες γαίες.
Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μέταλλα απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα λέιζερ, «πράσινων» ειδών όπως οι τουρμπίνες στις ανεμογεννήτριες και οι μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων, αλλά και οπλικών συστημάτων.
Η εταιρεία στην οποία ανήκει η τοποθεσία όπου βρίσκεται το κοίτασμα στο Κβάνεφιλντ, είπε ότι το ορυχείο μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο σημείο παραγωγής τέτοιων μετάλλων στον δυτικό κόσμο.
Οι δημοσκόποι βλέπουν νίκη του κεντροαριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης «Κοινότητα των Ινουίτ» που διαφωνεί με την εξόρυξη, λόγω του κινδύνου από ραδιενεργές ύλες και τοξικών αποβλήτων.
Το κόμμα Σιουμούτ στηρίζει το έργο, τονίζοντας ότι θα παρέχει εκατοντάδες δουλειές και θα αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως τις επόμενες δεκαετίες, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Δανία.
Το θέμα όμως, ξεφεύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια της Γροιλανδίας. Η τοποθεσία ανήκει σε αυστραλιανή εταιρεία, η οποία με τη σειρά της χρηματοδοτείται από κινεζική εταιρεία.
Η Κίνα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες εξόρυξης με τη χώρα, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια στη χώρα ως βοήθεια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Γροιλανδία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας εθνικής ασφαλείας της Δανίας. ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία, έχουν όλοι την προσοχή τους στραμμένη στην παγωμένη χώρα.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι ευκολότερη η εξόρυξη των μετάλλων. Από την άλλη όμως, η υπερθέρμανση του Αρκτικού Κύκλου κάνει δυσοίωνο το μέλλον της Γροιλανδίας, καθώς λιώνουν οι πάγοι και απειλούν τα εδάφη της.
Παράλληλα, ανοίγουν νέες θαλάσσιες οδοί, τις οποίες εποφθαλμιούν Δανία, Ρωσία και Καναδάς.