Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς τους, η Γη και ο Αρης άλλοτε απομακρύνονται και άλλοτε πλησιάζουν η μία τον άλλον. Εξ ου και η NASA ξεκινά τις αποστολές της στον Κόκκινο Πλανήτη όταν αυτός βρίσκεται σε φάση προσέγγισης με τη Γη, ώστε να μειώνεται η διάρκεια του ταξιδιού.
Τον φετινό Οκτώβριο, Γη και Αρης βρίσκονται σε μια σπάνια φάση προσέγγισης, γεγονός που παράγει διάφορα ενδιαφέροντα φαινόμενα.
Πριν από λίγες μέρες (στις 6 Οκτωβρίου) οι δύο πλανήτες πλησίασαν ο ένας τον άλλο σε απόσταση 62,07 εκατ. χλμ., που ήταν η κοντινότερη των τελευταίων 17 ετών. Η Γη και ο Αρης δεν θα έρθουν ξανά τόσο κοντά τα επόμενα δεκαπέντε έτη.
Εκτός από την προσέγγισή τους, η κίνηση των δύο πλανητών προκαλεί ένα ακόμη φαινόμενο, που σημειώνεται κάθε 26 μήνες και οι επιστήμονες ονομάζουν «αντίθεση».
Κατά τη διάρκεια της «αντίθεσης» ο Αρης στέκεται ακριβώς απέναντι από τον Ηλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά ανάμεσα στον Κόκκινο Πλανήτη και στο μητρικό μας άστρο.
Η φετινή «αντίθεση» θα λάβει χώρα το βράδυ της Τρίτης.
Πιο φωτεινός από ποτέ, ο Αρης θα φαίνεται ακόμη και με γυμνό μάτι, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, σε νοτιοανατολική κατεύθυνση στον ουρανό (στον σύνδεσμο εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο).