Οι προβλέψεις των οικονομολόγων όσον αφορά τη γερμανική ανάπτυξη αναθεωρούνται επί τα χείρω, ακόμη και αν τελικά δεν ενσκήψει κάποια όντως «πλατιά και βαθιά συγχρόνως» ύφεση.
Μάλιστα το ίδιο το συμβουλευτικό για θέματα οικονομίας επιτελείο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ –το πενταμελές Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων– εγείρει πλέον απαιτήσεις για μεγαλύτερα δημόσια ελλείμματα, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις: την καλεί να αδράξει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί κάθε «χαραμάδα» και «ρωγμή» στο τείχος που ύψωσε το λεγόμενο «φρένο του χρέους».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο «σπάει» το νομοθετημένο σε επίπεδο συντάγματος ανώτατο όριο του γερμανικού δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,35%) λέει η ιταλική La Repubblica, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της πρότασης περί επέκτασης του περιθωρίου δαπανών σε περίπτωση οικονομικών κρίσεων ή άλλων καταστροφών, πρόταση καινοτόμο για τα γερμανικά «σφιχτά» δημοσιονομικά δεδομένα, την οποία διατύπωσε η καθηγήτρια Ιζαμπελ Σνάμπελ – πρόκειται για την οικονομολόγο η οποία θα μετακομίσει στη Φρανκφούρτη ώστε να αναλάβει καθήκοντα μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η Σνάμπελ είναι προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Παίρνει τη θέση μιας άλλης Γερμανίδας, της Λαουτενσλέγκερ, που παραιτήθηκε προσφάτως από το όργανο της κεντρικής τράπεζας του ευρώ, τηρώντας με ευλάβεια την παράδοση παραιτήσεων που δημιούργησαν οι «ευέξαπτοι», ιδίως την περίοδο της προεδρίας Ντράγκι, γερμανοί τεχνοκράτες.)
Ενα άρθρο στους Financial Times
Σε ένα άλλο επίπεδο γερμανικών αναθεωρήσεων, ο Σολτς πρότεινε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Μάλιστα η δημόσια τοποθέτησή του έγινε μέσω ενός άρθρου του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Εκεί έγραψε ότι ο ίδιος διάκειται ευμενώς στην επιτάχυνση των διαδικασιών τραπεζικής ένωσης εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Αυτή η πρότασή του συνιστά παρέκκλιση από τις πάγιες γερμανικές θέσεις στο ζήτημα, που ήταν αρνητικές μέχρι τώρα. Στο κείμενό του ο ίδιος παραδέχεται ότι η πρωτοβουλία του «δεν ήταν εύκολη υπόθεση για έναν γερμανό υπουργό Οικονομικών».
Οι πέντε «σοφοί» οικονομολόγοι της Μέρκελ στην ετήσια έκθεσή τους επαναδιατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πρώτη οικονομία της Ευρώπης: από 0,8% σε 0,5% για το τρέχον έτος, και από 1,7% σε 0,9% για το 2020 (το οποίο μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο 0,5%).
Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι οι εντάσεις που προκύπτουν από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εναντίον όλων αλλά και η «ψηφιακή μετατόπιση» σε έναν βιομηχανικό τομέα-κλειδί για τη γερμανική ανάπτυξη, όπως είναι αυτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, επιβαρύνουν (και επιβραδύνουν) την κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά το νομοθετημένο όριο του δημοσίου χρέους, αυτό –λένε οι «σοφοί»– πρέπει να αυξηθεί και να υπερβεί τον φράχτη του 0,35%.
Σε ό,τι αφορά το «δόγμα μηδενικού ελλείμματος», η Σνάμπελ εισηγήθηκε την εισαγωγή ενός «χρυσού κανόνα» ο οποίος θα επιτρέπει τη δημιουργία χρέους υπό την προϋπόθεση ενός «ιερού σκοπού»: της χρηματοδότησης των επενδύσεων.