«Προσπαθούμε να έχουμε εμπροσθοβαρή ανάγνωση στη διπλωματία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Γεραπετρίτης για το ξέσπασμα Ερντογάν: «Χρεώνει τη διπλωματική του ταπείνωση στον Μητσοτάκη»

«Είμαστε άνθρωποι των έργων, όχι των λόγων. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πληρώσει αν συνεχίσει αυτή τη ρητορεία», εκτίμησε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας
Protagon Team

Στη διπλωματική απομόνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία ξεσπάσματα του προέδρου της Τουρκίας με αποκορύφωμα τις ευθείες απειλές  κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας και των ηγετών τους  (εδώ).

«Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι έχει υποστεί διπλωματική ταπείνωση, καθώς κανείς από τη διπλωματική σκακιέρα δεν τον υποστηρίζει. Και αυτό το χρεώνει στον έλληνα πρωθυπουργό», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Αlpha.

«Ο Eρντογάν περίμενε διαφορετικά τα πράγματα. Δεν συγχωρεί τον τρόπο που διαχειριστήκαμε τον Εβρο. Ηταν μια νίκη των ελληνικών δυνάμεων που άλλαξε τις ισορροπίες όσον αφορά την ουσία της πολιτικής. Μέχρι τότε, είχε ως καταφύγιο ότι “στο πεδίο είμαστε ασυναγώνιστοι”, αλλά αυτό κατερρίφθη στον Εβρο», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας για να επαναλάβει ότι «το θέμα με την Τουρκία αφορά όλο τον κόσμο, είναι περιφερειακό, όχι μόνο ελληνικό, ένα ζήτημα που αφορά την οικουμενική ειρήνη».

«Δεν πρόκειται», σημείωσε, «για μία απλή χώρα, αλλά βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι, είναι μια περιφερειακή δύναμη και ιστορικά ασκεί επιρροή σε μεγάλα στρώματα του μουσουλμανικού κόσμου. Υπάρχουν συγκροτημένες συμμαχίες στον αραβικό κόσμο, εύθραυστες. Παραδοσιακά ισχυροί παίκτες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, έχουν διχαστεί και για τα ζητήματα της Συρίας και της Λιβύης. Το ένα μέτωπο, Τουρκία με Κατάρ έχει ένταση με το μέτωπο Εμιράτων -Αιγύπτου. Πρόκειται για μία μάχη ισχύος και επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Οσο για τη ελληνική διπλωματία, είπε ότι «προσπαθούμε να έχουμε εμπροσθοβαρή ανάγνωση στη διπλωματία».

«Δεν ήταν τυχαία η προσέγγιση με την Αίγυπτο. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση, σε συνδυασμό με μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρχει σημαντική υποβάθμιση, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφυξίας, και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Ιστορικά κάποιοι ηγέτες όταν βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης, προσπαθούν με τεχνικά μέσα να προκαλέσουν συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας τους», επεσήμανε.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τη σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε Ελλάδα και Γαλλία και στο ερώτημα πώς απαντά σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση του τούρκου προέδρου ο Πρωθυπουργός, ο  κ.Γεραπετρίτης αρκέστηκε να πει ότι «η απάντηση του πρωθυπουργού είναι σύνεσης, σωφροσύνης και αποφασιστικότητας».

«Είμαστε άνθρωποι των έργων, όχι των λόγων. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πληρώσει αν συνεχίσει αυτή τη ρητορεία», κατέληξε στην απάντησή του ο κ.Γεραπετρίτης.