Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δίπλα στον Πρωθυπουργό στα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Γεραπετρίτης: Αποφάσεις για «Πάσχα στο χωριό» λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Επανάσταση» το εργαλείο των self tests. Eχουμε τη χειρότερη επίδοση στα ανοικτά σχολεία μεταξύ των άλλων χωρών της Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας για την απόφαση να επιστρέψουν στα θρανία -σε πρώτη φάση- οι μαθητές Λυκείου
Protagon Team

Παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας τοποθέτησε χρονικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τις όποιες αποφάσεις για την απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα, σύμφωνα πάντα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από τις δηλώσεις του υπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» φαίνεται ότι «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα.

Σε αυτή τη φάση, εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση ακολουθούν μετά το Πάσχα.

Ερωτηθείσα για το θέμα το Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απάντησε πως «η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές και το Πάσχα δεν είναι της παρούσης» και ότι «προφανώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων».

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής στην τοποθέτηση του και για την επιτροπή και για τα κυβερνητικά στελέχη. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Ζούμε όλοι δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει μεγάλη κόπωση της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να είναι ενιαίο το μήνυμα και ενιαία η φωνή που βγαίνει προς τα έξω, για να μην προκαλείται περαιτέρω σύγχυση στην κοινωνία σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «μεγάλη επανάσταση» το εργαλείο των self tests (σε πρώτη φάση για μαθητές και εκπαιδευτικούς), τονίζοντας παράλληλα τη σημασία να κατευθυνθούν τα παιδιά –ειδικά τα μεγαλύτερα σε ηλικία– σε επιδημιολογικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα (όπως είναι το σχολείο).

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το ενδεχόμενο ψευδών δηλώσεων, παρατήρησε ότι, αφενός, αν δηλωθεί ψευδώς θετικό δεν θα έχει κανένα νόημα ή όφελος (δεν υπάρχει παιδί που να μη θέλει να γυρίσει στο σχολείο του, ανέφερε χαρακτηριστικά) και από την άλλη, αν κάποιος θελήσει να κρύψει ότι είναι θετικός, διακινδυνεύει να μολύνει το δικό του περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει να υπάρχει ένα βαθμός εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών.

Ολες οι άλλες οι ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε, κράτησαν για περισσότερο χρόνο ανοικτά τα σχολεία, ακόμα και με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην Ελλάδα, όμως, πρόσθεσε, έχουμε τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά τα ανοικτά σχολεία, με αποτέλεσμα να έχουμε συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών.

Οσο για τη δημοσιοποίηση των ψήφων στην Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, που έγινε για πρώτη φορά, εξήγησε ότι αποφασίστηκε για λόγους διαφάνειας. Η κυβέρνηση, επανέλαβε ο κ. Γεραπετρίτης, ακούει τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής. Δεν έκρυψε ωστόσο ότι η κυβέρνηση, σε ελάχιστες περιπτώσεις, έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις σε ελάσσονα ζητήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την τελευταία απόφαση της καθολικής απαγόρευσης.

Είναι ελάχιστες οι διαφοροποιήσεις που έχουν υπάρξει διαχρονικά, είπε, και όχι σε μείζονα ζητήματα.

Για την πορεία των εμβολιασμών (εδώ), τέλος, εκτίμησή του ήταν ότι τον Μάιο θα φτάσουμε τα 3 εκατομμύρια εμβόλια.