Νέα ένταση δημιουργήθηκε την Δευτέρα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς οι Κινέζοι απάντησαν στην επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγωγές τους, με το ίδιο νόμισμα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα στην Κίνα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, ύψους 60 δισ. δολαρίων, από την 1η Ιουνίου.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την αύξηση των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, αξίας 200 δισ. δολαρίων, από το 10% στο 25%.
Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές μπορεί να είναι απόρροια της όποιας επιχειρηματικής ιδεολογίας του (όχι πολιτικής γιατί αυτή αλλάζει συχνά) ή ένα όπλο. κατά τη γνώμη του, για να κερδίσει πάλι την προεδρία.
Το σίγουρο είναι, όπως γράφει η Guardian, ότι ο αμερικανός πρόεδρος παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο.
Στο μεταξύ, ο Τραμπ πανηγυρίζει στο Twitter ότι οι νέοι δασμοί θα αυξήσουν τον πλούτο της Αμερικής.
Το 2016 άλλωστε, ο πρόεδρος έδωσε μεγάλη έμφαση στους εμπορικούς δασμούς και αυτό τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Το ίδιο φαίνεται πως ελπίζει και για το 2020.
Οι περισσότεροι ειδικοί όμως, προειδοποιούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, όχι μόνο δεν θα δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά το αντίθετο: Θα ανεβάσει τις τιμές για τους καταναλωτές και θα φοβίσει την Wall Street, προκαλώντας πτώση στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με έρευνες, οι καταναλωτές και οι εταιρείες ήδη πληρώνουν δισ. δολάρια περισσότερα σε φόρους.
Περιέργως, η αντίδραση των Δημοκρατικών στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μάλλον χλιαρή.
Μία κατηγορία επαγγελματιών που αναμένεται να υποφέρει ιδιαίτερα από τον εμπορικό πόλεμο, είναι οι αμερικανοί αγρότες, που στηρίζουν στην πλειοψηφία τους τον Τραμπ. Η Κίνα είναι η τέταρτη αγορά στον κόσμο για αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές έφτασαν τα 9,3 δισ. δολάρια, το 2018. Αν χάσει τις ψήφους των αγροτών, ο Τραμπ θα υποφέρει στις κάλπες.
Ακόμα και ο σύμβουλός του, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του ότι «και οι δύο πλευρές» θα υποστούν πλήγμα από την κλιμάκωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.
Παρόλα αυτά, ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως βρίσκεται σε άρνηση και ζήτησε επίσης από τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να προχωρήσει με τα απαραίτητα έγγραφα που αφορούν την επιβολή δασμών σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων, κάτι που πρακτικά θα βαρύνει με δασμούς όλες τις κινεζικές εισαγωγές.