Οχι μόνο θα κοιμόμαστε λιγάκι παραπάνω, αλλά θα σταματήσουν και οι καβγάδες γονιών – παιδιών στο σπίτι.
Ο υπουργός Παιδείας ενέταξε ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα προς υπεράσπιση της εξαγγελίας του για την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία της χώρας μία ώρα αργότερα, στις 9 πμ, από το επόμενο έτος.
Πέραν των… χρηστικών λόγων που τον οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση, ο Κώστας Γαβρόγλου επικαλέστηκε και «σοβαρές επιστημονικές μελέτες», για το πότε “ξυπνάει” ο οργανισμός ενός εφήβου.
«Αυτή την εβδομάδα», είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM, «συγκροτώ μια επιτροπή με επιστήμονες τους οποίους είχα συμβουλευτεί, πριν το πω προφανώς. Είναι εξαιρετικοί επιστήμονες που μελετούν αυτό το πρόβλημα σε όλον τον κόσμο. Να δούμε μαζί και με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και τα τεχνικά στοιχεία, και θα αποφασίσουμε».
Οσο γιατί επέλεξε να κάνει τη συγκεκριμένη εξαγγελία την ημέρα του αγιασμού στα σχολεία (σ.σ. μιλώντας στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων), ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι «να γίνεται συζητήση με την κοινωνία. Λες κάποιες σκέψεις και ξεκινάμε».
Ετσι κι αλλιώς, όπως σημείωσε, «για το Λύκειο και το Γυμνάσιο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί τα παιδιά πάνε μόνα τους στο σχολείο», οπότε δηλ. θα κερδίσουν και μία ώρα ύπνο. Για το θέμα του Δημοτικού, όμως, όπου προκύπτουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα από την αλλαγή του ωραρίου, καθώς οι γονείς πρέπει να προλάβουν να πάνε και στις δουλειές τους, ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώντας ότι… «θα το μελετήσουμε».
«Προφανώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους νωρίτερα στο σχολείο. Να το δούμε και θα βρούμε λύση», ανέφερε στη συνέντευξή του.
Κατά γενική ομολογία όμως, επεσήμανε, «οι μεγάλοι καβγάδες γίνονται για τρία πράγματα στα σπίτια: Το ένα είναι ‘άφησε επιτέλους το κινητό σου και ασχολήσου με τα βιβλία’. Το δεύτερο είναι ‘κοιμήσου, αργείς’, και το πρωί ‘ξύπνα, ξύπνα’»!
«Είναι οι βασικές εντάσεις σε μία οικογένεια. Εμείς δεν λέμε ότι όλα αυτά ως διά μαγείας θα σταματήσουν», παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας, αλλά είναι μία κάποια λύσις….