Τα κεντρικά γραφεία της Sanofi στο Παρίσι | Reuters
Επικαιρότητα

Γαλλική φαρμακοβιομηχανία θα «πουλήσει» πρώτα το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Η Sanofi αποκάλυψε την συμφωνία της με την Ουάσινγκτον για την κάλυψη, πρωταρχικά, της αμερικανικής και όχι της γαλλικής αγοράς! «Η αμερικανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα στη μεγαλύτερη προπαραγγελία επειδή επένδυσε στην ανάληψη του ρίσκου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της
Protagon Team

Οι Αμερικανοί πιθανότατα θα έχουν το εμβόλιο για τον Covid-19 της φαρμακευτικής  εταιρείας Sanofi πριν από τον υπόλοιπο κόσμο, εφόσον ο γαλλικός κολοσσός επιτύχει την παρασκευή του.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που χρηματοδότησαν την έρευνα εμβολίων της Sanofi, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πολ Χάντσον σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω, εάν δεν εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία έναντι της πανδημίας που μέχρι τώρα ευθύνεται για τον θάνατο περισσοτέρων από 290.000 ανθρώπων παγκοσμίως.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα στη μεγαλύτερη προπαραγγελία επειδή επένδυσε στην ανάληψη του ρίσκου», δήλωσε ο Χάντσον.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες επέκτειναν την συνεργασία εμβολίων με την εταιρεία τον Φεβρουάριο, επενδύοντας 30 εκατ. δολ., αναμένουν ότι θα ισχύσει το quid pro quo αξίωμα: «αν σας βοηθήσουμε  να φτιάξετε τις δόσεις, περιμένουμε να λάβουμε το εμβόλιο πρώτοι».

Η Sanofi είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες μεταξύ των δεκάδων εταιρειών που αναζητούν ένα εμβόλιο, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά από τα lockdown.

Μάλιστα ο Χάντσον απέδωσε την κίνησή του αυτή σε… ξεκάθαρα αγαθές προθέσεις:

«Διεξάγω μια καμπάνια στην Ευρώπη για να πω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν πρώτες τα εμβόλια», είπε ο Χάντσον μέσω βιντεοκλήσης από το σπίτι του στο Παρίσι.

«Αυτό θα γίνει γιατί έχουν επενδύσει στην προσπάθεια να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία τους».

Στο project συνεργάζεται και η ανταγωνίστρια βρετανική εταιρεία GlaxoSmithKline και έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να κατασκευάζει 600 εκατομμύρια δόσεις ετησίως – αριθμό, που ο Χάντσον είπε ότι σκοπεύει να διπλασιάσει.

Αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι ο αδυσώπητος φαρμακευτικός και οικονομικός αγώνας ανάμεσα σε χώρες και κυβερνήσεις θα μπορούσε να αφήσει στο περιθώριο όσες χώρες δεν μπορούν να τον αντέξουν οικονομικά, καθιστώντας τες ευάλωτες τόσο σε μαζικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών όσο και σε καταστροφή της οικονομικής τους ζωής από τα νέα κύματα του κορονοϊού που ενδέχεται να ενσκήψουν από το φθινόπωρο.