Ο Κριστόφ Αρνό σε ομιλία του, το 2019 | Twitter
Επικαιρότητα

Γαλλία: Ο Μακρόν έδιωξε κορυφαίο διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα

Φαίνεται πως η αποπομπή του Κριστόφ Αρνό από το τμήμα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών ήταν κίνηση πυγμής και εντυπωσιασμού, με την οποία ο γάλλος πρόεδρος θέλησε να στείλει μήνυμα προς το διπλωματικό σώμα να ακολουθήσει τη γραμμή του
Protagon Team

Η αποπομπή του Κριστόφ Φαρνό, κορυφαίου αξιωματούχου στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, από τον Εμανουέλ Μακρόν, θορύβησε τους γάλλους διπλωμάτες και τους ξένους ομολόγους τους στο Παρίσι.

Ο Φαρνό, παλιός γνώριμος της Ελλάδας, καθώς διετέλεσε πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα από το 2007 έως το 2011, ήταν επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Φαρνό αντικαταστάθηκε ξαφνικά, στις 13 Οκτωβρίου, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς κάποια επίσημη εξήγηση.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, αρκετοί γάλλοι διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λόγω του ευαίσθητου του θέματος, είπαν ότι πρόκειται για απόφαση του Μακρόν, και αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης προς το διπλωματικό σώμα, με το οποίο ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σε μία ιδιότυπη κόντρα.

Οι σχέσεις του Μακρόν με το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι οι καλύτερες, σημειώνει το Politico. Σε ομιλία του προς τους γάλλους πρεσβευτές το 2019, ο πρόεδρος είπε ότι στη Γαλλία δρα ένα «βαθύ κράτος» και τους προειδοποίησε να ακολουθήσουν τη γραμμή του και το όραμά του, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Στις αρμοδιότητες του Φαρνό ήταν χώρες πολύ σημαντικές για τη γαλλική εξωτερική πολιτική, όπως η Αλγερία, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία, όπου ο Μακρόν έχει πάρει πρωτοβουλίες υψηλού ρίσκου, που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους, ο Φαρνό δεν ήταν τόσο πρόθυμος να ακολουθήσει τη στρατηγική του Μακρόν. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν, λέγοντας ότι δεν του επιτρέπεται να μιλήσει στους δημοσιογράφους ως ανώτερος δημόσιος λειτουργός και παρέπεμψε το Politico στο Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δεν απάντησε. Το Μέγαρο των Ηλυσίων επίσης δεν σχολίασε το ζήτημα.

Αρκετοί διπλωμάτες είπαν στο Politico, ότι ο Μακρόν επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να στείλει μήνυμα  στο διπλωματικό σύστημα ότι αυτός είναι το αφεντικό.

Μάλιστα, είπαν ότι σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Μακρόν τον Απρίλιο, σχεδιάζει να διορίσει περισσότερους «δικούς του» πολιτικούς που θέλουν να υπηρετήσουν το όραμά του για τη θέση της Γαλλίας στον κόσμο. Παράλληλα, έχει ήδη ανακοινωθεί μία αναδιαμόρφωση του γαλλικού Δημοσίου, που περιλαμβάνει θέσεις πρεσβευτών.

Κάποιοι αξιωματούχοι είπαν ακόμα στο Politico ότι ο Φαρνό αποπέμφθηκε και για έναν άλλο λόγο: υπήρχαν πολλά παράπονα εναντίον του για bullying και κακή συμπεριφορά από υφιστάμενους. Τρεις γάλλοι διπλωμάτες είχαν προχωρήσει σε καταγγελία εναντίον του τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν, ενώ πολλοί που είχαν συνεργαστεί μαζί του παλιότερα, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα συμπεριφοράς.

Ομως, άλλοι διπλωμάτες είπαν ότι δεν είναι αυτός ο λόγος γιατί το 2019, ήταν γνωστά τα παράπονα και παρόλα αυτά, ο Φαρνό διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος. Επιπλέον, δύο στενοί συνεργάτες του Μακρόν, ο επικεφαλής διπλωματικός του σύμβουλος και ο βοηθός του, έχουν κατηγορηθεί για bullying από υφισταμένους τους και οι κατηγορίες ήταν αντικείμενο έρευνας, αλλά παρέμειναν στη θέση τους.

Τη θέση του Φαρνό πήρε η Αν Γκεγκέν, έμπειρη διπλωμάτης καριέρας, από τα πιο αξιόλογα στελέχη στο γαλλικό διπλωματικό σώμα. Ηταν το νούμερο 2 στη μόνιμη γαλλική αποστολή στον ΟΗΕ και αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Η αλλαγή έγινε σε μία κρίσιμη περίοδο, λίγες εβδομάδες πριν τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη, που θα γίνει στο Παρίσι, στις 12 Νοεμβρίου και εν μέσω μίας σοβαρής διπλωματικής κρίσης με την Αλγερία.