Η 22χρονη έχει 1,6 εκατ. ακολούθους στο YouΤube, 2,3 εκατ. στο Instagram και 800.000 στο Tik Tok | Lena Situations Twitter
Επικαιρότητα

Γαλλία: Νεαρή influencer έγραψε βιβλίο και έβαλε «τα γυαλιά» στους λογοτέχνες

Το πρώτο βιβλίο της Λένα Μαχφούφ ξεπούλησε μέσα σε τρεις εβδομάδες, προκαλώντας σοκ στη λογοτεχνική κοινότητα στη Γαλλία και δείχνοντας τη δύναμη που έχει το νεανικό κοινό των influencers
Protagon Team

Από τον Βολταίρο και τον Βικτόρ Ουγκώ μέχρι τον Μαρσέλ Προυστ, από τη Γαλλία ποτέ δεν έλειπαν οι μεγάλες προσωπικότητες στον κόσμο της λογοτεχνίας. Ομως, εν έτει 2020, μια νέα φιγούρα έχει έρθει στο προσκήνιο και, σίγουρα, κανένας από τους παραπάνω ευφυείς άνδρες δεν θα καταλάβαινε πώς.

Πρόκειται για μία 22χρονη προσωπικότητα του Διαδικτύου, η οποία με το πρώτο της βιβλίο αυτοβοήθειας  «Toujours Plus (Πάντα περισσότερα)» κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις όλους τους βετεράνους συγγραφείς της Γαλλίας, προκαλώντας την οργή κάποιων διανοουμένων.

Η Λένα Μαχφούφ, που γράφει υπό το ψευδώνυμο Λένα Σιτουασιόνς, εξιστορεί τις δικές της εμπειρίες και μιλά κατευθείαν στους εφήβους θαυμαστές της, τους οποίους συμβουλεύει να νιώσουν άνετα με το σώμα τους και να απομακρυνθούν από τις επιβλαβείς φιλίες και σχέσεις.

Το συγγραφικό ντεμπούτο της πούλησε 62.000 αντίτυπα μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες και ο σίγουρα κατενθουσιασμένος εκδότης της έχει ήδη αρχίσει να εκτυπώνει άλλες 150.000 «κόπιες». Κανένα άλλο βιβλίο δεν έφτασε κοντά στις πωλήσεις της 22χρονης, ούτε καν το «Yoga», του Εμανουέλ Καρέρ, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Η Μαχφούφ είναι ο ορισμός του influencer, αν και στην ίδια δεν αρέσει και τόσο ο όρος. Γεννημένη στο Παρίσι από αλγερινούς γονείς, έγινε γνωστή στο Διαδίκτυο, ανεβάζοντας βίντεο και φωτογραφίες του εαυτού της.

Τα βίντεό της σε καμία περίπτωση δεν είναι μοναδικά και απευθύνονται κυρίως σε νεαρά κορίτσια. Κάποια δίνουν συμβουλές ομορφιάς ή απλές συμβουλές, ενώ αλλά αποτελούν απλώς μία ματιά στη ζωή της. Τα λεγόμενα vlogs (video και blog) την ακολουθούν στις διακοπές της στη Μύκονο ή στις βόλτες της στα δρομάκια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Υπάρχουν χιλιάδες άτομα που παράγουν παρόμοιο υλικό, όμως κρίνοντας από τον αριθμό των θαυμαστών της, η Μαχφούφ το κάνει καλά και παράλληλα, έχει μία συμπαθητική και «ζεστή» προσωπικότητα.

To «Toujours Plus» πούλησε 62.000 αντίτυπα σε μόλις τρεις εβδομάδες (Lena Situations Twitter)

Βέβαια, δεν πείθονται όλοι τόσο εύκολα, ειδικότερα οι μεγαλύτεροι, για τα χαρίσματα της νεαρής Γαλλίδας. Ιδιαίτερα επικριτικός κατά του βιβλίου της ήταν ένας από βιβλιοπώλης του Παρισιού και δεν είναι ο μόνος. Δεν θα εκνευριζόσασταν και εσείς αν βλέπατε χιλιάδες νέα άτομα να σπεύδουν να αγοράσουν το «Toujours Plus», αλλά να αγνοούν όλα τα υπόλοιπα βιβλία, επειδή δεν έχουν γραφτεί από influencers;

«Είναι μία ανοησία. Είναι απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο. Δεν έχει καμία ουσία» είπε στους Times.

Με μια απλή ματιά στους λογαριασμούς της Μαχφούφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι οι τρομερές πωλήσεις του βιβλίου της ήταν απόλυτα αναμενόμενες. Η 22χρονη έχει 1,6 εκατ. ακολούθους στο YouΤube, 2,3 εκατ. στο Instagram και 800.000 στο TikTok.

Η διαδικτυακή επιτυχία της την έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο της μόδας, όπως η Dior, η Balmain και η Prada, που είτε της στέλνουν «δώρα» είτε την πληρώνουν για να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα τους.

Η ίδια, όταν ρωτήθηκε, αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα χρήματα βγάζει από τις χορηγίες της, αλλά αποκάλυψε ότι «είναι αρκετά για να περνάω καλά, αλλά όχι αρκετά για να αγοράσω ένα σπίτι στο Παρίσι».

Σύμφωνα με τους Times, οι 149 σελίδες του βιβλίου της μοιάζουν με εκτυπωμένη εκδοχή των βίντεό της. Μέσα σε αυτές ενθαρρύνει τους αναγνώστες της να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, να περιστοιχίζονται από τους σωστούς ανθρώπους και να νιώθουν άνετα με το σώμα τους.

Προφανώς, το μήνυμά της δεν είναι επαναστατικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άτομα που χρειάζονται ή απλώς θέλουν να το ακούσουν από ένα οικείο πρόσωπο.

Βέβαια, παρότι η Μαχφούφ απολαμβάνει τον σεβασμό των νεότερων, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή στη λογοτεχνική κοινότητα. Τον εκνευρισμό αρκετών ανθρώπων του χώρου εξέφρασε η ιδιοκτήτρια ενός φημισμένου βιβλιοπωλείου του Παρισιού.

«Ξεφορτωθήκαμε τη θρησκεία, αλλά τώρα έχουμε δημιουργήσει χειρότερα είδωλα από ποτέ. Είναι σημείο των καιρών μας ότι κουβαλάμε τέτοιους ανθρώπους στην κορυφή».