Για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, η Γαλλία έστειλε τρία πυρηνικά υποβρύχια να περιπολούν ταυτόχρονα, απαντώντας στις πρόσφατες απειλές των Ρώσων για χρήση πυρηνικών όπλων.
Συγκεκριμένα, δύο υποβρύχια που διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, έφυγαν από τη βάση τους στο Ιλ Λονγκ, νότια της Βρέστης και περιπολούν σε περιοχές που δεν ανακοινώνονται.
Η πάγια τακτική των Γάλλων, είναι να περιπολεί ανά πάσα στιγμή στον Ατλαντικό ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Η τελευταία φορά που βρίσκονταν τρία ταυτόχρονα, ήταν πριν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν ελήφθη μετά από προτροπή του γάλλου στρατηγού Τιερί Μπουρκάρ, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Τα γαλλικά υποβρύχια βρίσκονται στη θάλασσα ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής της χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων. Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας θεωρεί ότι η «επιθετική γλώσσα» του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ένα μήνα μετά την εισβολή.
Από τα τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της κλάσης Le Triomphant, που έχει η Γαλλία, μόνο το ένα βρίσκεται στη βάση του αυτή τη στιγμή. Η περιπολία τους στις θάλασσες είναι και μέτρο προστασίας τους σε περίπτωση επίθεσης στη γαλλική βάση Ιλ Λονγκ, είπαν οι ειδικοί στους Times.
Τα υποβρύχια ονομάζονται Le Triomphant (Θριαμβευτής), Le Téméraire (Ατρόμητος), Le Vigilant (Εκδικητής) and Le Terrible (Τρομερός). Ολα φέρουν 16 γαλλικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους M51, με εμβέλεια που φτάνει τα 8.000-10.000 χιλιόμετρα. Κάθε πύραυλος κουβαλάει 6-10 κεφαλές αυτόνομου στόχου.
Οι περιπολίες τους διαρκούν δύο με τρεις μήνες στους οποίους δεν εκπέμπουν κανένα σήμα για να διατηρήσουν την τοποθεσία τους μυστική.
Η Γαλλία διαθέτει επίσης πυρηνικούς πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από τα αεροσκάφη Rafale και τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Ντε Γκολ.