Διακήρυξη για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου του sharing economy, της οικονομίας του διαμοιρασμού, μέσα από διαμόρφωση κοινών πολιτικών, ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση ως προς την εξέλιξή του, συνυπέγραψε η Αθήνα με περισσότερες από 40 πόλεις απ’ όλο τον κόσμο, που αποτελούν το Sharing Cities Alliance. Μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, η Σεούλ, η Ουάσιγκτον, η Σιγκαπούρη, η Κοπεγχάγη κ.ά.
Η πρωτοβουλία επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βαρκελώνη, παρουσία δημάρχων που συναποτελούν το διεθνές δίκτυο πόλεων Sharing Cities Alliance, το οποίο και δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση όλων των επιπτώσεων του φαινομένου στους τομείς της οικονομίας, απασχόλησης, περιβάλλοντος, εργασίας, πολιτισμού, λειτουργίας, προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, των πόλεων.
Στη νέα πραγματικότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, η λέξη «διαχείριση» ακούγεται όλο και πιο συχνά, και όπως είχε αναδείξει σε εκτενές ρεπορτάζ της Χριστίνας Πουτέτση το Protagon, κυβερνήσεις, τοπικές αρχές, πόλεις και λοιποί εμπλεκόμενοι, καλούνται πλέον να αναλάβουν δράση και ευθύνες για τη νέα πραγματικότητα στη φιλοξενία. Γιατί πάνω από όλα «ο υπερτουρισμός είναι ένα ζήτημα διαχείρισης και τοπικής διοίκησης», όπως είχε πει στο Protagon ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ζούραμπ Πολολικασβίλι.
Στις δηλώσεις του για τη «Διακοίνωση της Βαρκελώνης», ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι για ακόμα μια φορά η Αθήνα είναι παρούσα εκεί όπου συνδιαμορφώνονται πολιτικές και προτάσεις για την επίλυση των σύγχρονων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι πόλεις.
«Ειδικά για το φαινόμενο του sharing economy, για το οποίο πρόσφατα οργανώσαμε με επιτυχία μια συνάντηση στην Αθήνα , ώστε επιτέλους να ανοίξει ο διάλογος στην Ελλάδα μεταξύ των ενδιαφερομένων, η παρουσία της Αθήνας στο Sharing Cities Alliance», εκτίμησε, «θα συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αμοιβαία επωφελές για την πόλη, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες».
- Διαβάστε επίσης: Ελληνικό Airbnb: Σωτηρία ή εφιάλτης;
Η «Διακοίνωση της Βαρκελώνης» δίνει τη δυνατότητα στις πόλεις να αλληλοϋποστηρίζονται (με την ανταλλαγή προτάσεων καλών πρακτικών) κατά τις διαπραγματεύσεις με τις διάφορες πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, Booking κ.α.), αλλά και τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών τους, στη διαδικασία ρύθμισης του φαινομένου.