Το μόνο που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο αποθανών είναι η εικόνα του. Αυτό είναι προνόμιο των ζώντων. Παγερή αποτύπωση ενός δράματος στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος; Νοσηρή περιέργεια κάποιου περαστικού σε μια παραλία; Ανούσια διάθεση να αποτυπωθεί η στιγμή σε… λάθος στιγμή; Η εικόνα ενός πτώματος σε μια παραλία του Αιγαίου δεν σοκάρει πια – ο μικρός Αϊλαν είχε αντλήσει όλη μας την οδύνη, εμάς των θεατών. Αυτό που σοκάρει εδώ είναι η στάση των ζωντανών.
Η φωτογραφία που μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο Reuters με ένα ξεβρασμένο σώμα στην ακροθαλασσιά – σημερινή και όχι αρχείου – και από επάνω του δύο ανθρώπους να το τραβούν φωτογραφία, δίνει την αίσθηση του τραγικά παράδοξου: Ο φωτογράφος φωτογραφίζει τους ανώνυμους φωτογράφους του ανώνυμου νεκρού.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια καλλιτεχνική αποτύπωση, το δράμα δεν είναι «ταμπλό βιβάν» – η φωτογραφία στέκεται ως μάρτυρας της αθόρυβης εξοικείωσής μας απέναντι σε ένα επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Αλλού οι ζώντες, αλλού οι τεθνεώτες. Αυτό που τους χωρίζει δεν είναι η υπαρξιακή άβυσσος, αλλά σε ποια θέση βρίσκεται ο καθένας, την ώρα που πατιέται το κλικ της φωτογραφικής μηχανής.
Κι όλα αυτά είναι το ασύμμετρο αποτέλεσμα μιας νέας τραγωδίας που συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης στο Αιγαίο. Μια από τις πολλές των τελευταίων μηνών και δυστυχώς σίγουρα όχι η τελευταία που θα ακούσουμε. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της τουρκικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν 21 πτώματα προσφύγων, τρία εξ αυτών ήταν παιδιά, σε δύο παραλίες της Τουρκίας, έπειτα από τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε στη Λέσβο. Εντεκα από τα πτώματα βρέθηκαν σε παραλία του Αϊβαλί, ενώ δέκα ακόμη βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε αξιωματικός της χωροφυλακής στο Reuters. Αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο συνέχιζαν τις έρευνες στη θάλασσα.
Η τουρκική ακτοφυλακή κατόρθωσε να διασώσει οκτώ ανθρώπους, ενώ οι έρευνες για τους υπόλοιπους συνεχίζονται, ακόμα και στην ακτογραμμή, καθώς πιστεύεται ότι η θάλασσα μπορεί να ξεβράσει ξανά πτώματα…
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περί τους 700 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2015 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.
Παρά το ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, που καθιστούν το ταξίδι ακόμη πιο επικίνδυνο, μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να περνά από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα την τουρκική δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της και για συνεργασία για την αντιμετώπιση των διακινητών που δρουν στις τουρκικές ακτές.