Ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών, που διακινούσε διά θαλάσσης τεράστιες ποσότητες κάνναβης με ταχύπλοα φουσκωτά, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.
Επειτα από περιπετειώδη καταδίωξη στα νερά του Αιγαίου, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ σε κρύπτη στη βραχονησίδα «Πιπέρι», βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ανακάλυψαν πάνω από έναν τόνο ακατέργαστη κάνναβη (1.172 κιλά).
Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής Πέτρος Τζεφέρης έκανε λόγο για καίριο χτύπημα στα κυκλώματα εμπόρων ναρκωτικών που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και ηρωίνης (στο χάρτη κάτω οι διαδρομές που ακολουθούσαν).
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Σπυρίδωνα Ευαγγελίδη, η κοινή επιχείρηση με την ΕΛ.ΑΣ. άρχισε στις 25/9, έπειτα από ενημέρωση για πιθανή ύπαρξη δύο ταχύπλοων σκαφών που επιχείρησαν να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ακτές της Τουρκίας.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά δέκα περιπολικά σκαφή του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος του Λ.Σ. καθώς και δύο εναέριων μέσων FRONTEX, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου (δείτε κάτω φωτογραφίες από την επιχείρηση).
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψε αφενός ότι επρόκειτο για σκάφος που εμπλέκεται στη μεταφορά ναρκωτικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου, και αφετέρου ότι τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ερημική τοποθεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.
Το μεσημέρι της 30ης Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε η ποσότητα των ναρκωτικών σε σπηλιά στη νησίδα ”ΠΙΠΕΡΙ” στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων (φωτογραφία κάτω από την κρυψώνα).
Τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου και παραδόθηκαν σε κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για την υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι δύο συνεργοί των συλληφθέντων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις των νομοθεσιών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια.
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα
Για τη μεταφορά των ναρκωτικών γινόταν πρώτα η επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών στα οποία τοποθετούνταν μηχανές μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες. Παράλληλα τα σκάφη έπρεπε να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις.
Ακολουθούσε η επιλογή έμπειρων και ικανών χειριστών και στη συνέχεια οι διακινητές διάλεγαν συγκεκριμένες ημερες, με «κατάλληλες» καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ, για τα δρομολόγια με προορισμό την Τουρκία.
Η μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης γινόταν στις τουρκικές ακτές, για να ακολουθήσει η ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.
Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν επίσης κοντινά με τον τελικό προορισμό τους σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) όπου έκρυβαν τα ναρκωτικά για να αποφεύγουν τυχόν ελέγχους του Λιμενικού (όπως για παράδειγμα με την κρυψώνα στη σπηλιά της βραχονησίδας «Πιπέρι»).
Οπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε σπήλαιο της βραχονησίδας «Πιπέρι«, βορειοανατολικά της Αλοννήσου, 106 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 1.172 κιλών.