Η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ. Η παραίτησή της δημιουργεί τριγμούς στην ΕΚΤ | Reuters
Επικαιρότητα

Φωτιές άναψε στην ΕΚΤ η αιφνίδια παραίτηση Γερμανίδας μέλους του ΔΣ

Σύμφωνα με παρατηρητές, η κίνηση της Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ φανερώνει το βαθύ χάσμα των απόψεων που επικρατεί πλέον στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφορικά με την νομισματική πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει
Protagon Team

Μια παραίτηση που μαρτυρά τον διχασμό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκαλεί αναστάτωση στην Ευρωζώνη.

Το βράδυ της Τετάρτης παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ. Και όταν παραιτείται ένας Γερμανός από κάπου αυτό σημαίνει πολλά.

Οι πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων θέλουν τη Γερμανίδα Λαουτενσλέγκερ να έχει αντιταχθεί στη νέα δέσμη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και μείωσης των επιτοκίων που εξήγγειλε πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους της Φρανκφούρτης, το στέλεχος της ΕΚΤ ανήκε στην ομάδα που υποστηρίζει την αλλαγή πλεύσης της τράπεζας εκτιμώντας ότι η υφιστάμενη νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή και δημιουργεί παρενέργειες κυρίως στην οικονομία της Γερμανίας.

Πρόσφατα η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild είχε περιγράψει τον διοικητή της ΕΚΤ ως έναν νέο Δράκουλα, τον «Ντράγκιλα» που ρουφά τις αποταμιεύσεις των γερμανών καταθετών (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση της Λαουτενσλέγκερ, δύο χρόνια περίπου πριν από την λήξη της θητείας της, δημιουργεί τριγμούς στη συνοχή της ΕΚΤ καθώς αντανακλά, σύμφωνα με παρατηρητές, το βαθύ χάσμα των απόψεων που επικρατεί πλέον στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την πολιτική που πρέπει αυτή να εφαρμόσει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η Λαουτενσλέγκερ ενημέρωσε την Τετάρτη τον Ντράγκι ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της στις 31 Οκτωβρίου 2019. Είναι μέλος του εκτελεστικoύ συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου από τις 27 Ιανουαρίου 2014, καθώς και αντιπρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM).

Η διάδοχος του Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει πολλά θέματα να λύσει, ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΚΤ…